Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Lai apslāpētu vides aizstāvju protestus, Serbijas valdība ceturtdien paziņoja, ka tā anulējusi visas licences, kas izsniegtas uzņēmumam "Rio Tinto", kas plānoja atvērt litija raktuves Serbijas rietumos.

"Mēs esam izpildījuši visas vides protestu prasības un pielikuši punktu "Rio Tinto" Serbijā. (..) Tas ir beidzies," televīzijā paziņoja Serbijas premjerministre Ana Brnabiča.

Litijs, ko izmanto elektromobiļu akumulatoros, tiek uzskatīts par vienu no vispieprasītajiem nākotnes metāliem, pasaulei pārejot uz atjaunojamiem enerģijas avotiem.

Vairākas nedēļas nogales tūkstošiem demonstrantu Belgradā un citās Serbijas pilsētās bloķēja galvenos ceļus un tiltus, protestējot pret plānoto litija ieguvi Serbijas rietumos. Pretinieki apgalvo, ka projekts nodarīs nopietnu kaitējumu videi.

Šie protesti ir kļuvuši par lielāko izaicinājumu Serbijas prezidentam Aleksandram Vučičam, kura valdīšanas stils kļūst arvien autoritārāks. Viņš nosodīja ceļu bloķēšanu un sacīja, ka protesti tiek finansēti no ārvalstīm, lai destabilizētu Serbiju.

Brnabiča paziņoja, ka visas "Rio Tinto" izsniegtās licences ir izdevusi iepriekšējā prorietumnieciskā Serbijas valdība. Tomēr Serbijas neatkarīgie mediji ziņoja, ka svarīgākos līgumus ar uzņēmumu parakstījusi pašreizējā labējā valdība. Kritiķi uzskata, ka valdība tagad ir atteikusies sadarboties ar "Rio Tinto" tuvojošos parlamenta vēlēšanu dēļ.

"Rio Tinto" pauda bažas par iespējamo projekta apturēšanu.

Uzņēmums norādīja, ka nevienu lēmumu nevajadzētu pieņemt bez diskusijām un dialoga, kas balstīts uz faktiem. "Rio Tinto"" piebilda, ka nolēma projektu attīstīt saskaņā ar Serbijas un starptautiskajiem noteikumiem.

"Mēs nebaidāmies no "Rio Tinto"," sacīja Brnabiča. "Mēs esam šeit savas tautas un savas valsts dēļ. Viņi var darīt visu, kas, viņuprāt, viņiem ir jādara. Tas ir Serbijas Republikas valdības galīgais lēmums," paziņoja premjere.

Tiek uzskatīts, ka Serbija, kas formāli vēlas iestāties Eiropas Savienībā (ES), bet veido ciešas attiecības ar Ķīnu un Krieviju, varētu vēlēties nodot tiesības iegūt litiju Ķīnai, nostumjot malā "Rio Tinto", kas 20 gadus pētījis iespējamās ieguves Serbijā un solījis investēt projektā 2,4 miljardu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!