Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pagājušajā mēnesī Eiropā samazinājies dabasgāzes patēriņš, ko ietekmēja siltais laiks, pirms ziemas sniedzot mazu atelpu saspringtajam tirgum.

Valdības visā reģionā ir aicinājušas patērētājus samazināt gāzes patēriņu pēc tam, kad Krievijas piegāžu samazinājums ir raisījis bažas par ierobežotiem resursiem brīdī, kad laikapstākļi kļūs aukstāki.

Saskaņā ar tirgus analīzes platformas "EnergyScan" datiem, Rietumeiropas kopējais gāzes pieprasījums oktobrī ir samazinājies par 22% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, un kritumu ietekmēja gan privātie, gan rūpnieciskie lietotāji. Elektroenerģijas sektora patēriņš gan pieaudzis par 14%.

Papildus siltajiem laikapstākļiem pieprasījumu ir ierobežojušas strauji augošās cenas, liekot daudziem maziem rūpnieciskajiem lietotājiem samazināt darbības apjomus un ieslēgt izdzīvošanas režīmu. Tas kombinācijā ar sašķidrinātās dabasgāzes piegādes apjomu pieaugumu un pilnām uzkrājumu vietām ir palīdzējis mazināt bažas, ka valdībām tuvākajos mēnešos nāksies ierobežot piegādes apjomus klientiem.

"Parādījušās uzvedības maiņas pazīmes attiecībā uz apkures izmantošanu," norāda "EnergyScan" analīzes vadītājs Juliens Horau. Tas palīdzējis izdarīt spēcīgu lejupvērstu spiedienu uz tūlītējām gāzes cenām visā Eiropā un nostiprinājis kontinenta spēju līdzsvarot savu gāzes sistēmu šajā ziemā, viņš saka.

Saskaņā ar "EnergyScan" datiem, pieprasījums pēc gāzes privāto, uzņēmumu un mazo rūpniecisko lietotāju vidū oktobrī samazinājās par 33%, savukārt lielo rūpniecisko patērētāju patēriņš samazinājās par 27%. Spēcīgais pieprasījums no enerģētikas sektora samazināja kopējo krituma rādītāju, jo atomelektrostaciju pārtraukumu vilnis Francijā un zemā hidroelektrostacijas jauda citviet lika valstīm izmantot vairāk gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!