Foto: DELFI

Advokātu biroja "Raidla Lejins & Norcous" pārstāvētās 14 bankas "Snoras" kreditoru kompānijas iesniegušas Lietuvas valdībai pretenziju, tā sperot pirmo soli tiesvedībā ar Lietuvas valsti saistībā ar "Snoras" nacionalizēšanu un bankrotu, par "Raidla Lejins & Norcous" paziņoto vēsta "Delfi.lt".

Biroja "Raidla Lejins & Norcous" advokāts Elijus Burģis marta sākumā iesniedza pretenziju Lietuvas valdībai un sāka gatavoties starptautiskajai arbitrāžas procedūrai. Kopējā prasības summa ir ap 100 miljoniem litu (20 miljoniem latu).

"Izanalizējuši valdības rīcību "Snoras" bankas nacionalizācijas procesā un bankrota pasludināšanā, klienti ir nolēmuši sākt tiesāšanos ar Lietuvas Republiku. Lielai daļai ārvalstu investoru rodas jautājums ne tikai saistībā ar šo rīcību likumību, bet arī saistībā ar to, vai Lietuvas Centrālā banka [kā banku uzraugs] pienācīgi kontrolēja banku "Snoras", tāpēc tādas pretenzijas varētu būt vairāk," atzīmējis Burģis.

Banka "Snoras" tika nacionalizēta pērn 16.novembrī. Tas notika pēc tam, kad bankā tika atklāts īpašumu iztrūkums par 3,4 miljardiem litu (gandrīz 700 miljoniem latu) no kopumā astoņiem miljardiem litu. Viļņas apgabaltiesa 7.decembrī nolēma sākt "Snoras" bankrota procedūru.

"Snoras" piederēja nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc "Snoras" bankrota atklājās, ka ar bijušo īpašnieku un vadības ziņu no Krājbankas aizplūduši lieli līdzekļi. Par to ir ierosināts kriminālprocess, kurā aizdomās tur bijušo bankas vadību un arī "Snoras" lielāko akcionāru un netiešo Krājbankas īpašnieku Vladimiru Antonovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!