Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šveices slepenajās bankās patlaban atrodas līdz pat 213 miljardiem dolāru Krievijas naudas, lēš šīs valsts finanšu nozares asociācija, jo Rietumvalstu piemērotās sankcijas pret Krieviju šobrīd ļauj ekskluzīvi ieskatīties līdz šim nepieejamajās Šveices naudas glabātuvēs, raksta "Reuters".

Šveices Baņķieru asociācijas aprēķini liecina, ka banku ārzonu kontos patlaban atrodas 150-200 miljardi Šveices franku (213 miljardi dolāru) Krievijas klientu naudas.

Tas liecina, ka turīgo krievu darījumu apjoms ar Šveices bankām, kas ir pasaules lielākais ārzonas bagātību centrs, ir daudz plašāks nekā bilancē norādītie darījumi, ko vairākas finanšu kompānijas ir sākušas detalizēt.

Šis ziņojums ir neraksturīgs Šveicei, kas iepriekš pretojusies daudziem citiem caurspīguma pieprasījumiem, un tā spērusi neparastu soli, piemērojot ES sankcijas Krievijas naudai.

Šveicē patlaban pieaug diskusijas par tās lomu situācijā, un sociāldemolkrātu partijas līdzpriekšsēdētāja Matea Mejere aicinājusi Šveici ierobežot jebkuru finansējumu, kas pieder Krievijas bagātniekiem, kas pietuvināti prezidentam Vladimiram Putinam un viņa valdībai.

"Daļa naudas pieder Kremlim lojāliem oligarhiem. Šī nauda un viņu darbības... palīdz finansēt karu," viņa sacījusi, piebilstot, ka Šveicei jādara viss iespējamais, lai atslēgtu naudas plūsmas.

Asociācija uzsvērusi, ka kopējā summa ir maza, salīdzinot ar kopējiem aktīviem, kas tiek turēti Šveicē. "Krievijas klientu aktīvu daļa, visticamāk, Šveices bankās noguldīto pārrobežu aktīvu apjomā veido zemu vienciparu skaitli," teikts trešdien "Reuters" nosūtītā paziņojumā.

Šveices divas lielākās bankas pagājušajā nedēļā detalizēti izklāstīja "ierobežotos" darījumus ar Krieviju un "UBS" paziņojusi, ka kopš pērnā gada beigām tiešās pozīcijas ir samazinātas par 634 miljoniem ASV dolāru. Savukārt "Credit Suisse" izpilddirektors Tomass Gotšteins paziņojis, ka aptuveni 4% no bankas aktīviem, kas pieder bagātajiem klientiem, pieder Krievijas pilsoņiem, apjomam sasniedzot desmitiem miljardu dolāru. "Reuters" aplēses liecina, ka 2021. gada beigās bankas bagātību pārvaldīšanas uzņēmumi pārvaldīja 827 miljardus franku, tādējādi 4% veido aptuveni 33 miljardus Šveices franku.

"UBS" un "Julius Baer" atteikušies sniegt sīkāku informāciju par konkrētu aktīvu apjomu, kas pieder Krievijas klientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!