Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) brīdinājis Lietuvu par potenciāliem pārkāršanas riskiem gan konkrētos sektoros, gan ekonomikā kopumā.

Starp riskiem SVF min nevienlīdzīgu Lietuvas galveno tirdzniecības partnervalstu atlabšanu, ģeopolitisko saspīlējumu, traucējumus vakcinācijas procesam un gauso Eiropas Savienības (ES) ekonomikas atveseļošanai paredzēto līdzekļu apguvi.

Vienlaikus fonda eksperti aicina Lietuvu īstenot reformas, kas veicina produktivitātes izaugsmi un risina pastāvīgās strukturālās problēmas, jo sevišķi veselības aprūpes un izglītības nozarēs, jo tas palīdzētu saglabāt ekonomikas konkurētspēju un radītu apstākļus algu pieaugumam, vienlaikus palīdzot valstij pārvarēt riskus par iestrēgšanu vidēji lielu ienākumu slazdā.

Šīs rekomendācijas izteiktas SVF ekspertu ziņojumā, kas veidots pēc attālinātas fonda misijas maija beigās un jūnija sākumā, skaidro Lietuvas centrālā banka.

Tajā pat laikā SVF eksperti uzsvēruši to, ka Lietuvas ekonomika pandēmijas izraisītajā krīzē spējusi demonstrēt pretestību un jau uzrāda spēcīgas atlabšanas pazīmes.

Fonds norāda, ka Lietuvas fiskālā reakcija uz krīzi bijusi laicīgi un labi finansēta, un tā sniegusi būtisku atbalstu gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem. Tas arī bijis iemesls, kāpēc Lietuvas iekšzemes kopprodukts pērn samazinājās vien par 0,8%, kas bija otrs labākais rezultāts ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!