Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) aicina ASV politiķus steidzami rīkoties, lai palielinātu valsts parāda "griestus" un samazinātu izdevumus, pirmdien informē raidorganizācija BBC.

SVF aicina ASV meklēt "visaptverošu risinājumu", lai samazinātu valsts budžeta deficītu vidējā termiņā. Fonds brīdina, ka, nesagaidot amerikāņu rīcību, starptautiskie finanšu tirgi var zaudēt ticību Vašingtonas spējai samaksāt parādus. "Tam būtu arī nozīmīgas globālas sekas, ņemot vērā ASV Valsts kases obligāciju nozīmīgo lomu pasaules finanšu tirgos," norāda SVF.

"SVF direktoru padome uzsver, ka ASV steidzami jāpalielina federālā parāda griesti un jāvienojas par visaptverošām vidēja termiņa konsolidācijas programmām," norādīts fonda pārskatā par ASV ekonomiku.

Tikmēr ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paudusi pārliecību, ka ASV Kongress "darīs pareizas lietas". Viņa norādīja, ka aicinās īstenot īpašus pasākumus, lai samazinātu izdevumus, un notiks intensīvas debates starp republikāņiem un demokrātiem par to, kā samazināt ASV budžeta deficītu. "Stratēģijā jāiekļauj tiesību reformas, tostarp jāparedz papildu ietaupījumus veselības aprūpē, kā arī ar ienākumu palielināšanu," teica Klintone.

Tikmēr neskaidrība un neveiksmīgās ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas sarunas ar Kongresu jau viesušas nedrošību investoros. Uz kārtējo neveiksmīgo sarunu raundu pirmdien fondu tirgus reaģējis ar ievērojamu kritumu.

Pirmdien jau dažas sekundes pēc Ņujorkas fondu biržas atvēršanas zvana nozīmīgākais ASV darījumu aktivitātes rādītājs - "Dow Jones" indekss – nokritās par 101 punktu. Arī citi nozīmīgi rādītāji – "Standart&Poor's 500" un elektroniskās biržas NASDAQ indekss – nokritās attiecīgi par 12 un 30 punktiem.

Jau ziņots, ka Baltā nama administrācija sarunās ar Kongresu, kura apakšpalāta Pārstāvju palāta ir republikāņu kontrolē, mēģina panākt, lai līdz 2.augustam tiktu paaugstināti valsts parāda griesti, kas pašlaik ir 14,3 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV pašlaik izmanto dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz 2.augustam valsts parāda griesti netiks paaugstināti, valdība būs spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Obama ceturtdien vēlreiz izrādīja interesi par kompromisa plānu, kuru izstrādājusi sešu demokrātu un republikāņu senatoru grupa.

"Lai mēs atrisinātu parāda un deficīta problēmas, mums ir jāsamazina mums nevajadzīgie tēriņi. Mums jālikvidē programmas, kuras nedarbojas. Mums jāpieņem daži skarbi lēmumi tādās lietās kā tēriņi aizsardzībai un pašmāju tēriņi," sacīja Obama.

Savukārt piektdien Obama pēc neveiksmīgās tikšanās ar Kongresa Pārstāvju palātas spīkeri republikāni Džonu Bēneru paziņoja, ka "mūsu laiks iet uz beigām". Tomēr ASV prezidents pauda pārliecību, ka tiks panākta vienošanās, "ar kuru varēs izvairīties no pašu radīta ievainojuma ekonomikai laikā, kas jau tā ir sarežģīts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!