Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas kopbraukšanas pakalpojumu uzņēmums "Taxify" gatavojas sākt darbību Budapeštā pēc tam, kad no Ungārijas galvaspilsētas būs aizgājusi amerikāņu kompānija "Uber".

"Pašlaik mums notiek sarunas ar vietējo partneri par kopīgu pakalpojumu sniegšanu", teica "Taxify" vadītājs Martins Villigs.

Viņš norādīja, ka likumdošanas grozījumi, kuru dēļ "Uber" pamet Budapeštu, Igaunijas kompānijai nebūs šķērslis, jo sadarbībā ar kādu vietējo uzņēmu "Taxify" savus pakalpojumus sniegs tā, lai nepārkāptu jauno likumu.

Starptautiskā savstarpējo pārvadājumu kompānija "Uber" trešdien paziņoja, ka no 24. jūlija pārtrauks pakalpojumu sniegšanu Ungārijā, jo parlaments pieņēmis likumu, kas ļaus varas iestādēm bloķēt tās lietotni un sodīt medijus par tās reklamēšanu.

Parlamenta jūnijā pieņemtais likums ļauj valsts sakaru uzraudzības institūcijai bloķēt "nelegālo dispečerdienestu" lietotnes. Aizliegta arī kopbraukšanas pakalpojumu sniedzēju reklamēšana.

Sanfrancisko bāzētā "Uber" iepriekš paziņoja, ka tās automašīnu vadītāji Ungārijā ir licencēti un veic visas nepieciešamās nodokļu iemaksas.

"Pašlaik mēs un mūsu gandrīz 1200 partneru no Ungārijas nespējam sniegt pakalpojumus atbilstoši jaunajam regulējumam, kas aizliedz jaunievedumus un uzņēmējdarbību," norādīja "Uber" reģionālais vadītājs Centrālajā un Austrumeiropā Robijs Hazams.

"Mēs ceram, ka šī darbības apturēšana ir īslaicīga un nākotnē dialogs Ungārijā par sadarbības ekonomiku būs iekļaujošāks un tālejošāks," viņš piebilda.

Ungārijas valdība premjerministra Viktora Orbāna vadībā ir paudusi atbalstu tradicionālajiem taksometru vadītājiem, kuru uzņēmējdarbības modelim visā pasaulē kaitē "Uber" ienākšana tirgū. Taksometru vadītājiem Budapeštā ir jāievēro stingri nosacījumi par pakalpojumu sniegšanu, tostarp tiek regulēti tarifi un ir noteikti ierobežojumi vadītāju vecumam un automašīnām, kas tiek izmantotas taksometru pakalpojumu sniegšanā.

Taksometru vadītāji šogad vairākkārt ir bloķējuši satiksmi Budapeštā, protestējot pret "Uber" darbību, jo, taksometru vadītāju vērtējumā, tā pārkāpj vietējos nosacījumus pasažieru pārvadājumiem.

"Uber" sadarbojas ar šoferiem, kuru pakalpojumus klienti var pasūtīt, izmantojot viedtālruņa lietotni. Tajā var apskatīt pasūtītās automašīnas vadītāja vārdu, fotogrāfiju un automašīnas reģistrācijas numuru. Brauciena laikā pasažierim ir pieejama globālās pozicionēšanas sistēma (GPS) un iespēja paziņot savu atrašanās vietu tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!