Foto: LETA
Vācija aicina mainīt ES pamatlīgumus, paredzot iespēju sūdzēt tiesā dalībvalstis, kuras neievēro finanšu stabilitātes noteikumus, un piemērot tām sankcijas un sodus, ziņo "Deutsche Welle".

Vācijas kanclere Angela Merkele Kristīgo demokrātu savienības jauniešu forumā norādījusi, ka ir jābūt iespējai iesniegt Eiropas Tiesā prasību pret valstīm, kas neievēro Stabilitātes un izaugsmes paktu. Merkele atzina, ka Eiropas Komisijai šajā jomā ir pārāk maz pilnvaru.

Arī Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervels sestdien Briselē aicināja mainīt ES pamatlīgumus, paredzot sankcijas pret valstīm, kuras "neizrāda ne solidaritāti, ne solīdumu". Viņš pauda pārliecību, ka vienošanos par izmaiņām varētu panākt vēl šogad.

Viņš arī pauda, ka topošo Eiropas finanšu stabilizācijas mehānismu būtu jāpārveido par Eiropas valūtas fondu, kuram būtu tiesības iejaukties fonda finansēto valstu budžeta politikā.

Pagaidām gan Vācijas iniciatīvu partnervalstis vērtē atturīgi, norāda "Deutsche Welle". Piemēram, Luksemburga norādīja, ka, ieviešot iespējas vērsties pret valstīm tiesā, tiks "atvērta Pandoras lāde".

Jau ziņots, ka Eirozonas finanšu ministri sestdien vienojušies par kārtējo palīdzības piešķiršanu parādu krīzes māktajai Grieķija – Atēnas saņems vēl 8 miljardus eiro (aptuveni 5,6 miljardus latu), taču eirozonas ministri aicinās arī bankas palielināt savu līdzdalību Grieķijas glābšanā.

Grieķija jau divus mēnešus gaida kārtējo maksājumu no 110 miljardu eiro (77 miljardu latu) lielā aizdevuma.

Partnervalstis apsūdzējušas grieķus par vilcināšanos ar ekonomisko reformu īstenošanu, kuras tai jāveic apmaiņā pret starptautiskā aizdevuma kārtējās porcijas saņemšanu, tāpēc Grieķijas valdība cenšas īstenot jaunus taupības pasākumus.

Grieķijai līdzekļu pietiek savu saistību izpildei vien līdz novembra vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!