Foto: AP/Scanpix

Sākoties jaunajam gadam, no trešdienas atcelti visi pagaidu ierobežojumi, kas liedza bulgāriem un rumāņiem brīvi izvēlēties darbavietu jebkurā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Pagaidu ierobežojumus deviņas no dalībvalstīm ieviesa 2007.gadā, kad Rumānija un Bulgārija pievienojās ES.

Tagad, kad šie pagaidu ierobežojumi tikuši atcelti, dažas no ES bagātākajām dalībvalstīm neslēpj savas bažas par jaunu masveida imigrācijas vilni no abām jaunajām dalībvalstīm.

Tomēr amatpersonas gan Bukarestē, gan Sofijā pauž pārliecību, ka nekādas masveida bulgāru un rumāņu izceļošanas, meklējot darbu citviet ES, nebūšot, jo visi, kas to vēlējās, jau esot izceļojuši.

Neskatoties uz šo optimismu, Lielbritānija, sagaidot rumāņu un bulgāru pieplūdumu, padarījusi stingrākus nosacījumus sociālo pabalstu saņemšanai, nosakot, ka viesstrādnieki uz bezdarbnieka pabalstiem varēs pretendēt tikai trīs mēnešus pēc ieceļošanas, bet pēc sešiem mēnešiem pabalstus tie varēs saņemt vienīgi gadījumā, ja tiem būs patiesas izredzes uz darbu Apvienotajā Karalistē.

Tikmēr Rumānijas Ārlietu ministrijas pārstāve sarunā ar britu raidorganizāciju BBC norādījusi, ka Lielbritānijā izvērsta "atklāta kampaņa" pret rumāņiem un bulgāriem, kas atsevišķos medijos jau robežojoties ar rasismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!