Foto: Raivis Vilūns
Pērn rudenī elektrības cenas sāka strauji kāpt. Uz to reaģējot, politiķi gan Latvijā, gan pasaulē sāka diskutēt par dažādiem veidiem, kā situāciju risināt un kā pasargāt iedzīvotājus un uzņēmumus, kurus straujais elektroenerģijas cenu kāpums var ietekmēt. Par sekām brīdināja arī virkne ekspertu un ekonomistu. Nevarētu teikt, ka politiķi neko nav darījuši. Aģentūra LETA apkopojums liecina, ka ir ieviests atbalsts vakcinētajiem senioriem ziemas sezonas laikā 20 eiro mēnesī, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme, uz pusi samazināts elektrības sadales tarifs, palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības patērētājiem un valsts piešķīrusi līdzekļus mājokļa pabalstiem. Tomēr no minētajiem pasākumiem tieši uz palīdzību siltuma rēķinu nomaksai ir vērsti tikai mājokļu pabalsti. Taču cenas turpina kāpt, iedzīvotāju (un arī uzņēmēju) maciņi turpina tukšoties, ekonomisti brīdina par smagu situāciju neaizsargātākajiem, bet politiķi turpina spriest. Piektdien esot paredzētas Latvijas Pašvaldību savienības, Ekonomikas un Labklājības ministriju pārstāvju sarunas, lai turpinātu sarunas par iespējamiem atbalsta mehānismiem. Spriešana var turpināties vēl pāris mēnešus. Proti, līdz pavasarim, kad par apkuri vairs nebūs jāmaksā un arī tradicionāli palu rezultātā elektroenerģijas cenas krītas.

Nevarētu teikt, ka politiķi neko nav darījuši. Aģentūra LETA apkopojums liecina, ka ir ieviests atbalsts vakcinētajiem senioriem ziemas sezonas laikā 20 eiro mēnesī, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme, uz pusi samazināts elektrības sadales tarifs, palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības patērētājiem un valsts piešķīrusi līdzekļus mājokļa pabalstiem. Tomēr no minētajiem pasākumiem tieši uz palīdzību siltuma rēķinu nomaksai ir vērsti tikai mājokļu pabalsti.

Taču cenas turpina kāpt, iedzīvotāju (un arī uzņēmēju) maciņi turpina tukšoties, ekonomisti brīdina par smagu situāciju neaizsargātākajiem, bet politiķi turpina spriest. Piektdien esot paredzētas Latvijas Pašvaldību savienības, Ekonomikas un Labklājības ministriju pārstāvju sarunas, lai turpinātu sarunas par iespējamiem atbalsta mehānismiem.

Spriešana var turpināties vēl pāris mēnešus. Proti, līdz pavasarim, kad par apkuri vairs nebūs jāmaksā un arī tradicionāli palu rezultātā elektroenerģijas cenas krītas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!