Foto: Publicitātes foto

Pēdējā mēneša laikā SIA "Rīgas ūdens" saņēmis vairākas rīdzinieku pretenzijas par to, ka no mājokļa krāna tek balts ūdens. Tiesa, iedzīvotāji vienlaikus nenoliedz, ka šāds ūdens ieliets glazē pēc pāris minūtēm klūst dzidrs un pievilcīgs lietošanai.

Balto ūdens nokrāsu veido nekas cits, kā ūdenī izšķīdušais gaiss, kas pēc nostādināšanas izdalās no ūdens. Šāda ūdens izmantošana nekādi nekaitē cilvēka veselībai. Gaisa klātbūtne ūdenī rodas tādēļ, ka SIA "Rīgas ūdens" veic skalošanas darbus pilsētas ūdensvada tīklā.

Ūdensvada skalošanas darbi tiek veikti, lai uzlabotu ūdens kvalitāti pilsētas ūdensvadā. Dzeramā ūdens sastāvā ir daudz ķīmisko elementu, kuri, lai arī nepieciešami cilvēka organismam, gadu gaitā uz ūdensvada sieniņām izveidojuši nogulsnes. Iedzīvotāji tās ievēro, redzot no krāna tekam brūnganas vai pat melnīgsnējas nokrāsas ūdeni. Brūngano nokrāsu veido dzelzs, savukārt, melnīgsnējo – mangāna daļiņas, kas nogulsnējušās uz ūdensvada sieniņām un, mainoties ūdens plūsmas virzienam, kas visbiežāk notiek ūdensvada remontdarbu laikā, tiek atrautas un veido īslaicīgu uzduļķošanos. Zināmu laiku notecinot ūdeni, šī problēma tiek novērsta, taču ūdens ir vizuāli nepievilcīgs un nepatīkams un, lai lietotu uzturā, to ieteicams nostādināt.

Lai būtiski samazinātu šādus precedentus, SIA "Rīgas ūdens" kopš 2017. gada Rīgā īsteno ūdensvadu skalošanas programmu. Ūdensvadu skalošanai tiek izmantotas speciālas, Vācijā iegādātas iekārtas, ar kuru palīdzību posmu pa posmam tiek skaloti maģistrālie ūdensvadi. Iekārtu pieslēdz ūdensvada hidrantam un ar gaisa-ūdens triecienplūsmu izskalo konkrētu ūdensvada posmu, izskaloto ūdeni pa atstatus esošu hidrantu izvadot uz brauktuves, no kuras tas nonāk kanalizācijas sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!