Foto: Publicitātes foto

Tālvadības gaisa kuģu sistēmu jeb dronu nozare ir ārkārtīgi strauji augoša, tādēļ nepieciešams rast sabalansētus risinājumus, lai veicinātu tās līdzsvarotu attīstību, vienlaikus izslēdzot drošuma un drošības riskus vai apdraudējumu citām nozarēm, norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

"Lai to panāktu, viens no pamatnosacījumiem ir radīt globāli vienotu regulējumu un standartus," šodien Vācijā diskusijā par tālvadības gaisa kuģu sistēmu attīstību uzsvēra ministrs.

Kā informēja Satiksmes ministrijā, Matīss iepazīstināja diskusijas dalībniekus ar galvenajiem tālvadības gaisa kuģu sistēmu regulējuma principiem, par ko šī gada martā Rīgā vienojās pasaules tālvadības gaisa kuģu sistēmu industrijas attīstībā iesaistītās galvenās puses, tos apkopojot Rīgas deklarācijā. Proti, vienots regulējums jāveido atbilstoši dronu izmantošanas mērķiem un sarežģītībai, kā arī augstumam, kurā lidaparāti tiek izmantoti. Piemēram, salīdzinoši vienkāršākus lidaparātus, kas tiek izmantoti individuālām vajadzībām, varētu nepakļaut pārmērīgām administratīvām procedūrām.

Īpaši tiek akcentēta nepieciešamība garantēt iedzīvotāju drošību un datu aizsardzību, nosakot skaidras ar dronu izmantošanu saistītās atbildības jomas, kā arī nodrošinot to identifikācijas iespējas un efektīvu informācijas apmaiņu starp nozares kontrolē iesaistītajām organizācijām.

Kā skaidro Satiksmes ministrijā, aviācijas tirgus atvēršana tālvadības gaisa kuģu sistēmu drošai un ilgtspējīgai izmantošanai civiliem mērķiem pašlaik ir transporta nozares darba kārtībā globālā līmenī. Tālvadības gaisa kuģu sistēmu tirgus sagatavošana nākotnes izaicinājumiem esot būtiska, lai veicinātu izaugsmi un jaunu darbvietu radīšanu, pēc iespējas izmantojot šī strauji augošā sektora izaugsmes potenciālu. Arī Eiropa aktīvi strādājot pie šī jautājuma sakārtošanas, un līdz nākamā gada sākumam Eiropas Komisija paredzējusi nākt klajā ar vienota dronu sektora regulējuma projektu, lai tālvadības gaisa kuģu sistēmas 2016.gadā varētu droši tikt iekļautas kopējā gaisa telpā.

Apaļā galda diskusijā piedalījās arī Austrālijas vicepremjers Varens Truss, Jaunzēlandes transporta ministrs Saimons Bridžess, Zviedrijas infrastruktūras ministre Anna Johansone, Korejas, Tunisijas, Apvienoto Arābu Emirātu un citu valstu amatpersonas, kā arī nozares lielāko uzņēmumu pārstāvji.

Diskusija bija daļa no Starptautiskā Transporta foruma, kas ir gada nozīmīgākais pasaules valstu transporta ministru un transporta nozares pārstāvju pasākums un ik gadu norisinās Leipcigā, Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!