Kompānijas "Apple" operētājsistēmu jaunākajās versijās – viedierīcēm paredzētajā "iOS 9" un datoru "OS X 10.11" – būs iestrādāts jauns sistēmas failu aizsardzības mehānisms "Rootless", kas būs būtisks trieciens "Jailbreak" komūnai, kuri izmanto operētājsistēmas "uzlausto" versiju.

"Rootless" funkcija sagādās ne tikai par "lielas neērtības" tiem, kuri izmantoja "Jailbreak" versiju, lai aizvāktu no "iOS" dažādus "Apple" ieviestos ierobežojumus, bet arī kļūs par vienu no būtiskākajiem jauninājumiem "Apple" operētājsistēmā, kam amerikāņu tehnoloģiju gigants veltot daudz pūļu un finanšu, raksta vortāls "9to5mac.com".

Jaunais aizsardzības mehānisms ne tikai bloķēs pieeju sistēmas failiem, bet arī būtiski mazinās iespēju radīt vīrusus un ļaunatūru "Apple" operētājsistēmām. Tiesa, datoriem paredzētajā "OS X" to varēs atslēgt, bet "iOS" šis "Rootless" nebūs atspējojams.

Operētājsistēmas "iOS 9" un "OS X 10.11" atšķirībā no iepriekšējām neieviesīs daudz jaunu funkciju, bet gan vairāk būs koncentrētas uz esošo mehānismu darbības stabilitātes un drošības uzlabojumiem. "Es neteiktu, ka tajā nebūs jaunu funkciju patērētājiem, tomēr to saraksts tika būtiski saīsināts ar sākotnēji plānoto," vortālam pastāstījis uzņēmumam pietuvinātais anonīmais avots.

Viens no ievērojamākajiem "iOS 9" jaunievedumiem būs sistēmas fonti kā "Apple Watch" un iespēja dalīt ekrānu vienlaicīgi divām aplikācijām. Savukārt "Notes", "Reminders" un "Calendar" turpmāk IMAP vietā izmantos "iCloud Drive".

Tikmēr datoriem paredzētais "OS X 10.11" iegūs "Trusted Wi-Fi" funkciju, kas ļaus pieslēgties zināmiem un "uzticamiem" maršrutētājiem (piemēram, birojos) bez papildus autentifikācijas, bet pie nezināmiem interneta maršrutētājiem – ar papildus datu šifrēšanu. Tomēr, ja "Apple" nepaspēs šo funkciju noslīpēt līdz gala versijai, tad tās ieviešana varētu tikt atlikta uz gadu.

Gaidāms, ka "iOS 9" būs pieejams visiem viedtālruņiem, sākot ar "iPhone 4S", kā arī planšetdatoriem, sākot ar pirmās paaudzes "iPad Mini". Oficiāli "iOS 9" un "OS X 10.11" tiks prezentēti izstrādātāju konferencē, kas norisināsies jūnija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!