Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 4. februārī, Japānas "Fujifilm" izziņoja savu jaunāko "X" sērijas fotokameru – kompakto X100V. Šis ir jau piektais modelis populārajā X100 modeļu klāstā, un šoreiz tas ieguvis būtiskus atjauninājumus un uzlabojumus.

X100V ir kompakta fotokamera ar fiksētu, iebūvētu objektīvu. Tai ir APSC formāta matrica, optiskais un elektroniskais skatu meklētājs un tagad arī atlokāms ekrāns. Pirmo reizi modeļa vēsturē, kameras korpuss veidots pilnībā no alumīnija un ieguvis nelielas, bet pamanāmas dizaina izmaiņas.

Ceturtās paaudzes "X-Trans" matricai ir 26 megapikseļu izšķirtspēja. Šī matrica tiek izmantota arī citās jaunākajās "Fujifilm" kamerās. Tā izceļas ar augstu dinamisko diapazonu un augstu detalizāciju, jo tai nav nepieciešams "mīkstinošais" filtrs.

Pirmo reizi X100 sērijas vēsturē ir izstrādāts jauns objektīvs. Tas saglabā iepriekšējo izskatu un optisko uzbūvi, taču ir būtiski uzlabots tā optiskais sniegums. Objektīva fokālais garums ir fiksēts –23 milimetri (35mm ekvivalents) un tā maksimālais diafragmas atvērums F2. Jaunais objektīvs nodrošina asākas bildes tuvākajā fokusa attālumā, kā arī vizuāli glītākus gaismas atspīdumus ("flare").

Tāpat jaunums šai kamerai ir atlokāms ekrāns. Tas ir paceļams 90 grādos uz augšu un 40 grādos uz leju, tādējādi nodrošināt labāku pārredzamību.

X100V ir pirmā šīs sērijas kamera, kas ir aizsargāta pret putekļiem un mitrumu. Nepieciešams gan ir objektīva aizsargstikls, lai pilnībā nodrošinātu kameras izturību.

"Fujifilm" savās kamerās piedāvā virtuālas klasisko fotofilmu simulācijas, kas JPEG attēliem piešķir īpašas krāsas un toņu pārejas. X100V "filmiņu" klāsts ir papildināts ar "Classic Negative" un īpašu "Color Chrome Blue" filtru, kas zilajiem toņiem piešķir īpašu noskaņu. Foto paraugus ar šo filtru var apskatīt šeit.

X100 sērijas kameras iecienījuši daudzi fotogrāfi visur pasaulē, kas to izmanto visdažādākajiem mērķiem. Neskatoties uz fiksēto objektīvu, kamera nodrošina plašu pielietojumu reportāžas, mākslas un komerciāliem foto. Kameras mazais izmērs ļauj to vienmēr paņemt līdzi un nepiesaista apkārtējo uzmanību, kas nodrošina lielākas unikālu kadru iespējas.

Šobrīd nav zināms, kad X100V būs pieejama Latvijas tirgū. Kameras cena citur Eiropā ir 1499 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!