Foto: Wikipedia.org
Mūsdienu pasaulē viedtālrunis un tā īpašnieks ir vienīgais dzīvais nenošķiramais organisms. Karš starp "Android" faniem un "Apple" tehnikas mīļotājiem, nebeidzamais skrējiens pēc jaunākajiem modeļiem un lepnums par iespējām, lietojot visjaunākās tehnoloģijas, raksturo mūsdienīgu cilvēku. Bet vai tik naski jāsoļo līdzi laika pavadiņā? Lūk, pieci iemesli, kāpēc "podziņu" telefonus vēl pāragri aizmirst.

Uzticamība

Jociņi par "Nokia 3310" nemirstību nav nemaz tik banāli –, lai panāktu šīs ierīces darboties nespēju vai vismaz kā kaitēt tai, ir patiešām jāpiepūlas.

Tomēr to nevar teikt par mūsdienu viedtālruņiem: jebkurš kritiens elektroniskajam draugam visbiežāk beigsies ar tā nāvi, jo visļaunākais, kas ar to var notikt, ir saplīsis ekrāns. Negaidīts trieciens pret cietu virsmu ietekmē viedtālruņa darbaspēju –, ja nesaplīst ekrāns, tad var gadīties, ka atdalās kāda sensora kontakts no sistēmplates, un ierīce rezultātā savas funkcijas pilda tikai daļēji.

Tāpat viedtālruņa lietotājs, neatkarīgi no ierīces modeļa vai operētājsistēmas, ir pieradis ierīci uzlādēt katru dienu. Daudzi jau sen ir samierinājušies, ka līdzi jānēsā lādētājs un drudžaini katrā vietā jāmeklē elektroligzda.

Savukārt tradicionālais podziņu mobilais tālrunis neprasa akumulatoru uzlādēt katru dienu, bet, lietojot saudzīgi, tas bez atkārtotas uzlādes kalpos vismaz nedēļu.

Cilvēciskā atkarība

Rīts sākas nevis ar kafiju, bet ar "Facebook", "Instagram", "Twitter", ziņu lentu, e-pasta un visa pārējā, kas liek bezgalīgi blenzt viedtālruņa ekrānā, pārlūkošanu. Visu to, ko nepaspējāt pārbaudīt mājās, turpināt skatīties sabiedriskajā transportā vai automobilī sastrēguma laikā ceļā uz darbu.

Pastāvīga vēlme ieskatīties viedtālruņa ekrānā bailēs palaist garām kādu atjauninājumu, šķirstīt ziņu lentu un ik pēc pāris minūtēm pārbaudīt "Patīk" atzīmju skaitu pie kārtējā sociālā tīmekļa statusa atjauninājuma jau sen uztrauc daudzus un ir viens no zinātnieku izpētes objektiem visā pasaulē. Šī parādība pat ieguvusi speciālu terminu – fabings –, tas ir cilvēka stāvoklis, kad mierīgi tiek novērsta uzmanība no sarunas klātienē, lai tikmēr pievērstos viedtālrunim un ignorētu sarunas biedru.

Bet kas notiek, ja viedtālruni aizstāj ar klasisko tālruni? Visticamāk, varēsiet izlasīt vien īsziņas, dienas plānotāju un labākajā gadījumā paspēlēt "Čūsku", ka diez vai radīsies vēlme tālruni vakarā mīcīt rokās pirms miega tikpat ilgi, kā tas tiek darīts ar viedtālruni.

Pieejamība

Ja agrāk jēdziens "kredīts" cilvēkiem asociējās ar nekustamā īpašuma vai automobiļa iegādi, tad tagad nopirkt kredītā viedtālruni ir ikdienišķs lēmums, jo līdz ar jaunu funkciju, lai arī ne vienmēr vajadzīgu, pieaug arī augsto tehnoloģiju rotaļlietu cena.

Bet, ja mūsdienās izlemjat iegādāties "podziņu" telefonu, kas paredzēts vienkārši zvanīšanai, tad pat piespiežoties neatradīsiet ierīci, kas būs dārgāka par aptuveni 70 eiro. Bet viedtālrunis šādā cenā diez vai atbildīs visām jūsu prasībām un neizcelsies ar kvalitāti.

Informācijas drošība

Mūsdienu viedtālruņi, lai arī cik moderni tie nebūtu, ir pakļauti nopietniem draudiem – hakeru uzbrukumiem. Lai arī "Android" un "iOS" operētājsistēmu lietotāju mūžīgi strīdas, kura no tām ir drošāka un grūtāk ievainojama, neviena no tām nav pilnīgi droša.

ASV prezidents Baraks Obama jau vairākkārt atklājis, ka, pat ja viņš ļoti vēlētos sev "iPhone", specdienesti drošības nolūkos ļauj viņam izmantot tikai veco "BlackBerry". Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins saskaņā ar preses dienesta oficiālo informāciju vispār nelieto nekādu mobilo tālruni, jo viņam tāds vienkārši neesot vajadzīgs.

Lai arī ierindas lietotājam par hakeru uzbrukumu nevajadzētu bažīties, viedierīces tik un tā ievāc informāciju par jūsu ikdienas gaitām – ik pēc noteikta laika saglabā atrašanās vietu, nosūta izstrādātājam jūsu balss ieraksta fragmentus, kad runājat ar virtuālo asistentu utt. Šāda "spiegošana" ne kuram katram patīk.

Aukstums

Vēl viena tradicionālo mobilo tālruņu priekšrocība pār viedierīcēm varbūt ir banāla, bet ne mazāk svarīga – līdz ar ziemas spelgoni daudzi viedtālruņi sāk "bremzēt" un "kārties", ekrāns slikti reaģē uz pieskārieniem, bet akumulators nespēj nodrošināt enerģiju viedtālruņa darbībai visu darba dienu.

Auksts laiks arī apgrūtina viedtālruņa lietošanu – rokās ir cimdi un tikai retais skārienjutīgais ekrāns spēj caur tiem reģistrēt pieskārienu. Bet, ja novelkat cimdu, lai ērtāk rīkotos ar viedtālruni, ātri sāk salt pirksti un iecerēto uzdevumu tā arī varbūt nepaspēsiet izpildīt līdz atkal sasildīšanās nolūkos roku vilksiet atpakaļ cimdā.

Neskatoties uz vairākām vecā labā "ķieģeļa" priekšrocībām pār mūsdienu "lāpstu", šodienas dzīves ritms pieprasa, lai kabatā būtu ne tikai tālrunis, bet arī mūzikas atskaņotājs, navigācijas sistēma un personālais dators – viss vienā ierīcē. Izvēlēties mūsdienīgākās tehnoloģijas vai vienkārši uzticamu tālruni, ir katra paša ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!