Foto: Shutterstock

28 ES dalībvalstu vidū Latvija ierindojas 18. vietā, Latvija ir noslīdējusi par trim vietām uz leju, liecina ceturtdien, 11. jūnijā, Eiropas Komisijas publiskotais 2020. gada Digitālās ekonomikas un sabiedrības indekss (DESI). Šo indeksu izmanto, lai sekotu līdzi Eiropas vispārējiem rādītājiem digitālajā jomā un ES valstu progresam attiecībā uz digitālo konkurētspēju.

Šā gada DESI rāda, ka progress ir panākts visās dalībvalstīs un visās galvenajās jomās, kas novērtētas indeksā. Tas ir jo svarīgāk koronavīrusa pandēmijas kontekstā, kas likusi apjaust, cik svarīgas kļuvušas digitālās tehnoloģijas, jo tās ir ļāvušas turpināt darbu, sekot vīrusa izplatībai un paātrināt zāļu un vakcīnu meklēšanu. Turklāt DESI rādītāji, kas attiecas uz ekonomikas atveseļošanu, liecina, ka ES dalībvalstīm būtu jācenšas uzlabot ļoti augstas veiktspējas tīklu pārklājumu, jāpiešķir 5G spektrs, lai ļautu uzsākt 5G pakalpojumu komerciālu ieviešanu, jāuzlabo iedzīvotāju digitālās prasmes un jāturpina digitalizēt uzņēmumus un publisko sektoru.

"Koronavīrusa krīze ir parādījusi, cik svarīgi ir, lai iedzīvotāji un uzņēmumi būtu savienoti un spētu savstarpēji mijiedarboties tiešsaistē. Mēs turpināsim sadarboties ar dalībvalstīm to jomu konstatēšanā, kurās ir vajadzīgas lielākas investīcijas tā, lai visi Eiropas iedzīvotāji varētu gūt labumu no digitālajiem pakalpojumiem un inovācijām," norāda Komisijas priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere.

28 ES dalībvalstu vidū Latvija ierindojas 18. vietā. Salīdzinot ar 2019. gada DESI, Latvija ir noslīdējusi par trim vietām uz leju. Pozitīvais aspekts – pērn ir turpinājusi uzlaboties elektroniskās pārvaldes pakalpojumu kvalitāte, ir ļoti labs platjoslas pārklājums ar ātriem ļoti augstas veiktspējas tīkliem, un 5G nodrošināšanai valstī jau ir piešķirts radiofrekvenču spektrs.Iespējas uzlabojumiem: Latvijas uzņēmējdarbības nozarē joprojām netiek izmantotas digitālo tehnoloģiju sniegtās iespējas. Arī attiecībā uz digitālajām prasmēm Latvijas rādītāji ir krietni zem vidējiem.

"Publicētie dati liecina, ka rūpniecības nozarē digitālie pakalpojumi pašlaik tiek izmantoti vairāk nekā jebkad iepriekš. Mums jānodrošina, lai tas pats notiktu arī mazajos un vidējos uzņēmumos un lai visās tautsaimniecības jomās tiktu izmantotas visprogresīvākās digitālās tehnoloģijas," teic Iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!