Foto: Reuters/Scanpix

Mākoņskaitļošana ir revolucionārs tehnoloģiskais risinājums, bez kura daudzi no šodienas un nākotnes tehnoloģiju jaunievedumiem nebūtu iespējami, sacīja tehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" direktors mākoņskaitļošanas jomā Ridigers Dorns.

Kā stāsta Dorns, mākoņskaitļošanas nestās pārmaiņas var viegli aptvert, ielūkojoties pagātnē - laikā, kad tika ieviesta elektrība. "Ja sākumā katram bija savs maziņš elektrības ģenerators, tad 50 gadus vēlāk radās lielas elektrības ražotnes, kas daudz lētāk un ērtāk piegādāja cilvēkiem to pašu pakalpojumu," turpina Dorns. "Līdzīgs process pašlaik notiek informācijas tehnoloģiju (IT) pasaulē."

"Mākoņskaitļošana maina visu sistēmu - atsevišķiem uzņēmumiem vairs nav nepieciešams uzturēt savu datu centru, to visu var atdot "mākonim"," stāsta Dorns. "Rezultātā tiek iegūts milzīgs finansiālais ieguvums, izzūd daudzi tehnoloģiskie un ģeogrāfiskie ierobežojumi, uzlabota IT drošība, kā arī katrai valstij tiek sniegta iespēja kļūt par Silīcija ieleju, ja vien iespēja tiek pareizi izmantota."

Dorns min arī vairākas tehnoloģiju tendences, kas bez mākoņskaitļošanas nebūtu iespējamas, kā vienu no galvenajām minot lietu internetu, vienlaikus norādot, ka šai revolūcijai, tāpat kā citām, ir savas blakusparādības. "Jaunā tehnoloģija nes jaunu pieeju, un likumdošanas jautājumi, ko iesākt ar šiem datiem, to drošību un tamlīdzīgām problēmām, vēl ir diskusijas līmenī un atpaliek no tehnoloģiskā progresa," piebilst Dorns.

"Microsoft" ir viena no pasaulē lielākajām IT kompānijām, kas šā biznesa gada trešajā ceturksnī, kas noslēdzās martā, strādāja ar 4,99 miljardu dolāru (4,6 miljardu eiro) tīro peļņu, bet apgrozīja 21,7 miljardus dolāru (19,2 miljardus eiro).

Mākoņskaitļošana attiecas uz skaitļošanas resursu (dati, programmatūra) sniegšanu pēc pieprasījuma, izmantojot datoru tīklu, nevis no vietējo datoru. Lietotāji vai klienti var iesniegt uzdevumu, piemēram, teksta apstrādi, pakalpojumu sniedzējam, kaut arī pašam klientam nepieder programmatūra vai aparatūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!