Uzņēmums "Sadales tīkls" (ST), kas plāno doties reidos uz mājsaimniecībām ar saules paneļiem, informē, ka mērķis ir palīdzēt lietotājiem uzstādīt sistēmai drošus invertorta iestatījumus, portāls "Delfi" uzzināja ST.

Portāls "Delfi" otrdien, 26. jūlijā, vēstīja, ka AS "Sadales tīkli" grasās doties reidos uz tām mājsaimniecībām, kurām uzstādīti un tiek lietoti saules paneļi. Viedie skaitītāji liecinot, ka daļa mājsaimniecību kopējā tīklā ielaiž vairāk saules paneļu ražotās elektroenerģijas nekā atļauts.

"Diemžēl ir gadījumi, ka tiek uzstādīti dokumentācijai neatbilstoši invertori vai invertorā iestatītas lielākas jaudas vērtības nekā norādīts iesniegtajā dokumentācijā," portālam "Delfi" atzīst uzņēmuma pārstāve Alīna Kozlovska. Šādās situācijās apdraudējums ir kā pašiem gan paneļu un mikroģeneratoru īpašniekiem, gan arī citiem konkrētajā tīkla posmā ieslēgtajiem klientiem. "Tā rezultātā var tikt bojātas klientu elektroiekārtas, traucēta citu klientu mikroģeneratoru darbība, kā arī var veidoties ugunsbīstamība," sacīja uzņēmuma pārstāve. Pie tam šādos gadījumos elektrotraumas risks ir arī elektrotīklu apkalpojošam personālam.

Gaidāmo pārbaužu mērķis nav vērsties pret mikroģeneratoru uzstādītājiem, bet gan palīdzēt lietotājiem iestatīt sistēmai drošus invertora iestatījumus, akcentē uzņēmumā. Tāpat uzņēmumam nepieciešams konstatēt, vai sertificētie speciālisti ir rīkojušies kompetenti. Šaubu gadījumā ST vērsīsies pie sertificēšanas iestādes ar aicinājumu pārvērtēt to kompetenci.

Sākotnēji pārbaudes tikšot veiktas attālināti. Caur viedajiem skaitītājiem "Sadales tīkls" cer konstatēt atsevišķas saskaņoto tehnisko parametru neatbilstības. Šādos gadījumos ST prakse ir sazināties ar klientu, norādīt uz drošības riskiem un aicināt tos novērst. Saziņa ar klientiem notiek gan nosūtot vēstuli, gan arī informējot telefoniski, vēstīja Kozlovska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!