Foto: Publicitātes attēli
Mobilās lietotnes "Waze" lietotāji tuvākajā laikā varētu sagaidīt papildinājumus, kas ļautu izvairīties no slēgtām dzelzceļa pābrauktuvēm un bīstamiem ceļiem. Studentu izstrādātie IT risinājumi laicīgi ziņo par kravas vilcienu kustību, remontdarbiem un apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem, portālam "Delfi" ziņo RTU Ārējās komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Gundega Preisa.

RTU bakalaura programmas trešā kursa studenti "Latvijas dzelzceļa" (LDz) un "Latvijas autoceļu uzturētāja" (LAU) vajadzībām izveidojuši praktiskus IT risinājumus satiksmes uzlabošanai, skaidro Vadības informācijas tehnoloģijas katedras asociētais profesors Jānis Kampars.

Izmantojot studentu izveidoto sistēmu LDz un LAU varēs "Waze" sūtīt datus, kas aplikācijas lietotājiem uzlabotu gan maršruta plānošanas iespējas, gan aplikācijas drošības funkciju.

Studentu veidotais prototips LDz gadījumā atrisina problēmas ar slēgtu dzelzceļa pārbrauktuvju norādīšanu "Waze", kad pa tām pārvietojas kravas vilcieni. Savukārt LAU vajadzībām tiek apkopota informācija, uz kuriem ceļiem ir palēnināta satiksme, notiek remontdarbi vai ir apgrūtināti braukšanas apstākļi. Plānots, ka, papildus sūtīšanai "Waze", LAU šo informāciju varēs izmantot ceļu uzturēšanas darbu reakcijas laika uzlabošanai.

"Uzņēmumi īsā laikā savā rīcībā iegūst prototipu, kas nodrošina tiem aktuālas problēmas risinājumu, savukārt studenti iesaistās reālā IT nozares projektā un iegūst pieredzi, kas tiem noderēs tālākajā karjerā," skaidro Kampars.

IT risinājumus izstrādāja trešā kursa studenti RTU bakalaura programmas kursa "Datu integrācijas un mākoņdatošanas seminārs" ietvaros.

Lietotne "Waze" nodrošina bezmaksas navigāciju un sniedz aktuālo informāciju par satiksmes intensitāti, apgrūtinājumiem un bīstamām situācijām uz ceļiem. Lietotni var lejuplādēt iOS", "Android" un "Windows Phone" operētājsistēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!