Foto: LETA

Latvijas otras lielākās alus darītavas "Cēsu alus" apgrozījums pērn pieaudzis par 10% ‒ līdz 33 miljoniem latu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" pavēstīja alus darītavas "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere.

"Pagājušajā gadā par 10% ir palielināti gan realizētās produkcijas apmēri, gan arī apgrozījuma rādītāji, sasniedzot 33 miljonus latu. Ja skatāmies kopējos produkcijas apmēros, tad mēs Latvijā un ārpus tās robežām pērn realizējām 75,3 miljonus litru produkcijas, kas ir par 10% vairāk," sacīja Sietiņsone-Zatlere un piebilda, ka kompānijas peļņas rādītājus pagaidām nevar atklāt, jo vēl nav apstiprināts uzņēmuma finanšu pārskats.

Pēc viņas teiktā, pērn vietējā tirgū "Cēsu alus" realizētās produkcijas pieaugums bija 3%, bet kopējais eksportētās produkcijas apmērs palielinājās par 63%.

"Cēsu alus" vadītāja norādīja, ka eksporta apmēru pieaugums ir arī saistīts ar dzērienu ražošanu Somijas koncerna "OLVI Oyj", kurā ietilpst "Cēsu alus", uzņēmumiem. "Eksports pērn veidoja 16% no visa saražotās produkcijas apmēra. Lielāko daļu mēs ražojām grupas uzņēmuma vajadzībām. "Cēsu alus" ir liels dzērienu ražotājs visai grupai, jo īpaši sidru un alkoholisko kokteiļu kategorijā. Mēs arī Latvijā aizvien vēl esam vienīgā alus darītava, kurai ir sava skārdeņu līnija. Tieši skārdeņu līnijas jaudas un kapacitātes dēļ mēs esam lieli palīgi visai grupai," klāstīja Sietiņsone-Zatlere.

Viņa arī atzina ‒ ja pirms 10‒12 gadiem "Cēsu alum" daļu produkcijas palīdzēja ražot citi grupas uzņēmumi, tad pašlaik uzņēmums Latvijā ražo 95% sava produktu sortimenta klāsta. "Pārējie 5% ir importētie enerģijas dzērieni, sulu dzērieni un importa alus, kas tiek ražots to izcelsmes valstīs, piemēram, "Krušovice" no Čehijas, "Heineken" no Holandes un citi. Patlaban mēs esam pilnasinīgs vietējais ražotājs, kas spēj apkalpot arī grupas vajadzības," minēja "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa pastāstīja, ka pērn uzņēmums sācis eksportēt arī ārpus grupas ietvariem. "Pagājušais gads bija pirmais, kad mēs sākām iziet eksporta arēnā ārpus grupas, un kopumā pērnā gada eksporta rezultāti bija ļoti labi. Galvenokārt mēs eksportējām sidru noieta tirgos Lielbritānijā, Īrijā un Polijā, kā arī alu uz Poliju un Izraēlu," sacīja Sietiņsone-Zatlere un piebilda, ka viens no nozīmīgākajiem pagājušā gada projektiem bija eksporta sākšana uz Izraēlas tirgu, jo aptuveni pusei visu Izraēlas tirdzniecības vietu ir nepieciešams īpašs košera sertifikāts. "Mēs to ieguvām šā gada aprīlī un esam atvērti sadarbības paplašināšanai ar šo valsti," norādīja alus darītavas vadītāja.

Savukārt par šā gada prognozētajiem finanšu rezultātiem Sietiņsone-Zatlere nevēlējās sīkāk runāt, jo "Cēsu alus" māteskompānija ir publiska akciju sabiedrība. Tomēr viņa minēja, ka šā gada sākuma rezultāti liecina, ka "Cēsu alum" šogad ir visas iespējas strādāt vēl labāk nekā pērn.

"Cēsu alus" apgrozījums 2010.gadā pieauga par 12,4%, sasniedzot 30,404 miljonus latu, bet uzņēmuma peļņa bija 980,4 tūkstoši latu.

"Cēsu alus" ir Latvijā otra lielākā alus darītava. Uzņēmumā ražo arī bezalkoholiskos atspirdzinošos dzērienus, alkoholiskos kokteiļus un sidru. Uzņēmuma 99% balsstiesīgo akciju pieder Somijas koncernam "OLVI Oyj", kas ir trešais lielākais alus ražotājs Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!