AS "Dobeles dzirnavnieks" grasās pārsūdzēt Valsts ieņēmuma dienests (VID) pieņemto lēmumu par īpašumu apķīlāšanu un uzsver, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu, jo tie esot vienmēr maksāti savlaicīgi un pilnā apmērā, portālam "Delfi" sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

"Delfi" jau ziņoja, ka nodokļu parāda dēļ VID apķīlājis visus "Dobeles dzirnavniekam" piederošos nekustamos īpašumus un transportlīdzekļus.

"Nepieņemami, ka Latvijas uzņēmumiem jāmaksā ar savu reputāciju un nesamērīgu biznesa risku, jo valsts jau vairākus gadus nav spējusi sakārtot nodokļu iekasēšanas kārtību," stāsta Amsils.

Tāpat uzņēmējs uzskata, ka VID nepamatoti piemērojis papildus pievienotās vērtības nodokļa aprēķinu par atsevišķiem darījumiem, atsaucoties uz uzņēmuma piegādātāju veiktajām darbībām. Tādā veidā valsts nesamērīgi lielu atbildību par piegādātāju un starpnieku darbībām uzliekot uz godprātīgo uzņēmumu pleciem.

Amsilis arī skaidro, ka "Dobeles dzirnavnieks" jau vairāk nekā pirms diviem gadiem rosinājis uzraugošās institūcijas ieviest Latvijā reversā PVN maksājuma principu, lai sakārtotu PVN maksāšanas kārtību.

"Esam šokēti ne tikai par nepamatoto papildus aprēķinu, bet arī veidu, kā informācija tikusi publiskota, apdraudot uzņēmuma reputāciju.

Ziņas par uzņēmumam uzlikto aizliegumu, piemērojot izpildes nodrošinājuma līdzekļus, lai arī norma nosaka, ka VID ir tiesības nevis pienākums to darīt, publiski izskanēja pirmās, savukārt mēs oficiālu lēmumu no VID saņēmām tikai pēc informācijas parādīšanās medijos," skaidro Amsils.
"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas minētais VID lēmums saistīts ar vairākiem darījumiem ar mūsu piegādātājiem.

Uzskatām, ka nepienācīgi ir izvērtēti lietas faktiskie apstākļi un līdz ar to absolūti nepamatoti uzņēmumam piemērots papildus pievienotās vērtības nodokļa aprēķins, pamatojoties uz piegādātāju un viņu starpnieku veiktajām darbībām," turpināja Amsils.

Jau ziņots, ka VID nodokļu auditā secinājis, ka "Dobeles dzirnavniekam" budžetā jāiemaksā 1,92 miljoni eiro. Šī summa ietver papildu aprēķinātus maksājumus pievienotās vērtības nodoklī un uzņēmumu ienākumi nodoklī attiecīgi 592,6 un 527,9 tūkstošu eiro apmērā. Savukārt pārējo aprēķinātā parāda summu veido soda un nokavējuma nauda. Papildus tam samazināta arī no budžeta atmaksājamā PVN summa 492,5 miljonu eiro apmērā, liecina VID lēmums.

Dienests nolēmis liegt pārdot 21 "Dobeles dzirnavniekam" piederošu transportlīdzekli - gan kravas automašīnas, gan vieglos spēkratus, piemēram, 2014. gada izlaiduma "BWW Xdrive", kura vērtību VID aplēsis 37 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat apķīlāti četri traktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!