Foto: LETA
SIA "Riga fertilizer terminal" (RFT) Kundziņsalā Rīgas ostas teritorijā iecerētā milzu minerālmēslu pārkraušanas un īslaicīgas uzglabāšanas termināļa būvi finansēs "Swedbank", piešķirot kredītu 30 miljonu eiro (21 miljons latu) apmērā, portālu "Delfi" informēja bankā.

Termināli plānots izbūvēt līdz 2014.gada sākumam, un tajā plānotā pārkraušanas jauda ir divi miljoni tonnu kravu gadā.

RFT valdes loceklis Roberts Kļaviņš sacījis, ka RFT ir saņēmis visu nepieciešamo valsts institūciju un ekspertu pozitīvus atzinumus, kas apliecina projekta atbilstību visiem starptautiskajiem un nacionālajiem drošības standartiem. Projekts dos būtisku pienesumu Rīgas ostas attīstībai, nodrošinot nozīmīgas ilgtermiņa investīcijas valsts ekonomikā.

RFT ir saņēmis pozitīvu atzinumu termināļa izbūvei no Vides pārraudzības valsts biroja (VPVB), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes, kā arī Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta.

"Delfi" jau vēstīja, ka minerālmēslu terminālis plānots aptuveni 12 hektāru platībā, un tas tiks uzbūvēts līdz 2014.gadam. Noliktavās plānots uzglabāt līdz 50 000 tonnu karbamīda, 25 000 tonnu kaļķa-amonija salpetra (nitrāta), 40 000 tonnu diamonija fosfāta, 50 000 tonnu amonija salpetra (nitrāta), līdz 15 000 stabilizēta amonija salpetra (nitrāta).

Termināļa īpašnieks būs SIA "Riga fertilizer terminal", kuras 49% pieder SIA "Rīgas tirdzniecības osta", 51% - Krievijas kompānijai "UralChem". Termināļa būvniecībā tiks ieguldīti 36 miljoni latu.

Paredzams, ka termināļa pirmā kārta tiks nodota ekspluatācijā 2013.gada 1.ceturksnī, bet otrā kārta - 2014.gada 1.ceturksnī. Terminālis tikšot būvēts atbilstoši pasaules modernajām tehnoloģijām, minerālmēslu pārkraušanu un uzglabāšanu izolējot no apkārtējās vides.

Ietekmes uz vidi novērtējumā norādīts, ka terminālim paredzētā teritorija nerobežojas ar dzīvojamām un sabiedriskajām ēkām. Tuvākās dzīvojamās mājas ir Daugavas kreisajā krastā Voleros, aptuveni 600 metru attālumā, Vecmīlgrāvja dzīvojamajā zonā aptuveni kilometra attālumā, Kundziņsalas dzīvojamā zonā aptuveni 1,4 kilometru attālumā un Tvaika un Ezera ielā aptuveni 1,5 kilometru attālumā.

Tiesa, ir Rīgā un Daugavpilī ir uzsākta parakstu vākšana pret minerālvielu un visa veida amonija nitrātu pārkraušanas un glabāšanas termināļa celtniecību Rīgas ostā. Līdz septembra beigām savākti ap 350 parakstu, informēja viens no protesta akcijas organizatoriem Jurijs Zaicevs.

Parakstu vākšanu plānots turpināt līdz oktobra vidum vai beigām, kad atkārtota protesta akcija tiks rīkota pie Rīgas domes.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ daugavpilieši tik aktīvi protestē pret termināļa būvniecību Rīgā, Zaicevs skaidroja, ka Daugavpils iedzīvotāji redz apdraudējumu savai pilsētai tajā, ka viss amonija salpetra apjoms, kas ir pamata sastāvdaļa sprāgstvielu radīšanā un ko plaši izmanto teroristiskos nolūkos, tiks transportēts Rīgas virzienā pa vietējo dzelzceļa šķirošanas staciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!