Foto: LETA

AS "Ventspils nafta" (VN) koncerna konsolidētais neto apgrozījums šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis 73,8 miljonus latu, kas ir par 26,5% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt kompānijas zaudējumi pusgadā bijuši 9,52 miljoni latu, kas vairākas reizes pārsniedz koncerna pagājušā gada pirmo sešu mēnešu zaudējumus – 1,06 miljonus latu, liecina uzņēmuma biržā "NASDAQ OMX Riga" iesniegtais nerevidētais konsolidētais finanšu pārskats.

VN koncerna apgrozījumā ienākumi no kuģniecības biznesa veido 30,57 miljonus latu, un tie ir par 29,9% lielāki salīdzinājumā ar 2011.gada pirmo pusgadu. Ieņēmumi no naftas produktu pārkraušanas, uzglabāšanas un transportēšanas biznesa bijuši 43,23 miljoni latu, kas par 24,3% pārsniedz 2011.gada pirmā pusgada ieņēmumus.

Kompānija pārskatā zaudējumus skaidro ar veiktajiem uzkrājumiem AS "Latvijas kuģniecība" (LK) flotes vērtības samazinājumam par 13,37 miljoniem latu. Bez šiem uzkrājumiem VN koncerna peļņa 2012.gada pirmajā pusgadā būtu bijusi 3,85 miljoni latu - ievērojami lielāka nekā tajā pašā laika posmā pērn. VN koncerna bruto peļņa pirmajā pusgadā sasniegusi 11,36 miljoni latu, kas ir par 20% vairāk nekā 2011.gada pirmajos sešos mēnešos pusgadā.

Neskatoties uz VN koncerna zaudējumiem pārskata periodā, ir novērojami uzlabojumi tā saimnieciskajā darbībā. To apliecina naudas plūsmas no saimnieciskās darbības pieaugums no 6,78 miljoniem latu 2011.gada pirmajā pusgadā līdz 27,9 miljoniem latu 2012.gadā tādā pašā laika periodā. Šajā laikā par 5% samazinātas arī VN koncerna administratīvās izmaksas, teikts VN koncerna pārskatā.

VN koncerna mātes sabiedrības neto peļņa šā gada pirmajos sešos mēnešos ir 229 000 latu. Mātes sabiedrība ir izsniegusi divus aizdevumus LK koncernam piecu miljonu eiro un 19,56 miljonu ASV dolāru apmērā uz tādiem pašiem nosacījumiem kā LK koncerna floti finansējošais banku sindikāts. Aizdevumi piešķirti no VN koncerna iekšējiem finanšu resursiem.

VN ir viena no lielākajām uzņēmumu grupām Latvijā un darbojas naftas produktu transportēšanas, pārkraušanas, uzglabāšanas un kuģošanas jomā. VN ir koncerna mātes sabiedrība, kas pārvalda ieguldījumus grupas uzņēmumos, veicinot koncerna kopējās vērtības un katra atsevišķā uzņēmuma vērtības pieaugumu.

VN pieder 51% SIA "Ventspils nafta termināls", kas ir lielākais naftas un naftas produktu termināls Baltijā; 66% SIA "LatRosTrans", kas ir Latvijas-Krievijas lielākais kopuzņēmums Baltijā; 49,94% LK, kas ir starp lielākajiem kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un handy tankkuģu segmentos pasaulē.

VN akcijas kopš 1998.gada 20.oktobra kotē biržas "NASDAQ OMX Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā. Saskaņā ar biržā pieejamo informāciju 49,5% VN akciju pieder "Euromin Holdings (Cyprus) Limited", bet 39,11% - AS "Latvijas Naftas tranzīts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!