Foto: LETA
"Vienotībai" ir iebildumi pret atsevišķiem cilvēkiem, kuru vārdi ir izskanējuši saistībā ar viņu virzīšanu darbam ostu valdēs.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) šodien Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā "900 sekundes" teica, ka pašlaik nav izveidots kandidātu saraksts darbam ostu valdēs. Taču jau pašlaik ir zināms, ka atsevišķiem "Vienotības" politiķiem ir iebildumi pret personām, kuru vārdi ir izskanējuši publiski, saistībā ar viņu virzīšanu šim darbam.

Āboltiņa solīja, ka "Vienotība" lems gan par veidu, gan par personām, kas tiks virzītas darbam ostu valdēs, taču pašlaik šāda kandidātu saraksta nav. Lēmums par kandidātu virzīšanu darbam ostu valdēs ir jāpieņem valdībai.

Saeimas spīkere uzsvēra, ka "Vienotība" jau iepriekš pieļāva kļūdu, saistībā ar cilvēku iecelšanu šādos amatos, tādēļ otrreiz kļūdīties nevēlas.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP) darbam ostu valdes locekļu amatos uzrunājis vairākus kandidātus, kuri atbilst izvirzītajiem kritērijiem. Lēmums par konkrētiem cilvēkiem nav pieņemts, tādēļ uzrunāto kandidātu personas netiks atklātas, taču sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā lēmums tiks pieņemts un personas tiks atklātas.

Kā iepriekš, uz neoficiālu informāciju atsaucoties, vēstīja Latvijas Televīzija, Zatlera reformu partijas (ZRP) pārstāvi Sandru Sondori-Kukuli varētu virzīt darbam Ventspils brīvostas valdē.

Sondore-Kukule ir pieteikusi vērienīgu Latvijas ostu reformu ieceres, "lai izskaustu korupciju un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu". Reformas mērķis esot izveidot Latvijas lielajām ostām vienotu valsts pārvaldi.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") ir paziņojis, ka Ventspils brīvosta ir gatavas spert pretsoļus ZRP valdes locekles Sondores-Kukules iecerētajai Latvijas ostu reformai. Saniknots par Sondores-Kukules plāniem bija Rīgas ostas valdes priekšsēdētājs un pilsētas vicemērs Andris Ameriks, norādot, ka ZRP pārstāvjiem trūkst informācijas par to, kā vispār funkcionē ostas Latvijā.

Sprūdžs jau iepriekš norādīja, ka ir nepieciešamas izmaiņas ostu pārvaldēs, taču viņš nepiekrīt, ka būtu jāsamazina pašvaldības loma tajās. Ministrs skaidroja, ka pašreizējais modelis, kad, piemēram, Rīgas un Ventspils ostās ir četri pašvaldības un četri valsts pārstāvji, ir ļoti sabalansēts, balsojumā nepieciešams piecu balsu vairākums, kas liecina, ka nav iespējams panākt tikai valsts vai tikai pašvaldības noteicošo lomu kādā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!