Foto: LETA

8.–9. martā tiek atzīmētas Notāru dienas, un šī gada tēma ir veltīta riskiem darījumos ar nekustamo īpašumu. Jau otro gadu Latvijas notāri vērš uzmanību, cik nozīmīgi ir veikt drošus darījumus un kāda ir notāra loma tajos. Tieši tikpat un vēl vairāk laika Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) ir veltījusi, lai pārliecinātu Tieslietu un Ekonomikas ministrijas, ka notāru lomu nekustamo īpašumu darījumos nepieciešams nevis glorificēt, bet pārvērtēt.

Latvijas attīstībā kā viens no bremzējošiem faktoriem no investoru puses tiek minēta birokrātija un formālismi – liekas darbības, kas ne tikai laiku pārvērš naudā, bet burtiski ir jāapmaksā. Daudz tiek runāts, cik liela nozīme ir e-risinājumiem un digitalizācijai, un pandēmijas laiks lieliski apliecināja – mēs varam būt saziņā, strādāt, slēgt darījumus, izmantojot dažādus attālinātās sadarbības rīkus. Mēs iemācījāmies papīru aizstāt ar elektronisko parakstu, atklājām arvien jaunus autentifikācijas veidus, kas, iespējams, ir pat drošāki, par kvalitatīvi viltotu un "izshēmotu" personas identitātes apliecināšanu aci pret aci.

LANĪDA ir vairākkārt aicinājusi izbeigt notāru monopolu darījumu slēgšanā un apliecināšanā. Pirmkārt, pašreizējās notāru "monopolfunkcijas" varētu uzticēt plašākam speciālistu klāstam. Vēl labāk – pārvērtēt vispār šāda posma nepieciešamību darījumu slēgšanā. Tikmēr notāri apelē pie tā, ka, tikai īstenojot viņu unikālo funkciju, iespējams neitralizēt negodprātīgus darījumus. Diemžēl vairāki kritiskie gadījumi, ko redzam publiskajā telpā, rada pamatotas šaubas, vai tomēr šī argumentācija ir pamatota.

Arī Latvijas valdības vadītājs, premjers Krišjānis Kariņš 2023. gada 14. februāra Ministru kabineta sēdē pauda: "Valstij ir jāskatās, ka demonopolizēt notāru ekskluzīvās tiesības. Mūsu mērķis nav apmierināt viduslaiku cunftes."

LANĪDA piekrīt Kariņa kunga šajā pašā sēdē teiktajam – pasaule mainās un mums jāmainās tai līdzi. Lai gan paražas ir svarīga tiesiskas valsts sastāvdaļa, tomēr laikmetīga valsts pārvalde pieprasa transformācijas. Laikā, kad mums ir droši elektroniskā paraksta un citi autentifikācijas rīki, viduslaiku risinājumi ir jāatstāj vēstures grāmatām un jāpāršķir jaunu lapaspusi.

LANĪDA ir viens no aktīvākajiem Ekonomikas un Tieslietu ministrijas sadarbības partneriem un iestājas par nozares sakārtošanu un attīstību, kas pamatā balstās uz tiesiskiem un godprātīgiem darījumiem. Mēs ne tikai ieguldām enerģiju dialoga veidošanā ar ministrijām un priekšlikumu gatavošanai, iesniegšanai, bet arī nozarē strādājošo izglītošanai un informēšanai. LANĪDA nolūks ir strādāt labākā Latvijā. Tomēr, lai tas notiktu, mums ir jāiesaistās visiem. Un mēs aicinām gan Tieslietu ministriju, gan Latvijas Zvērinātu notāru padomi laikmetīgi ieskatīties nekustamo īpašumu darījumu struktūrā, virzībā un saskatīt racionālo "graudu" mūsu valsts ekonomikas attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!