Foto: LETA
Pirms vairākiem gadiem, reaģējot uz piegādāto izejvielu katastrofāli zemo kvalitāti, uzņēmumā ieviesām pastiprinātu kvalitātes kontroles sistēmu, vienlaikus nozarē izraisot pretestību un viļņošanos. Neraugoties uz to, ka likumā ir skaidri definēts, kas ir katra atbildība attiecībā uz gaļas kvalitāti, nozarē valda absurda situācija – visas ar izejvielu kvalitāti saistītās problēmas koncentrējas tikai pie ražotāja, lai gan tai vajadzētu kļūt par nacionāla mēroga aktualitāti, kuras sakārtošanā iesaistās visi gaļas pārstrādē iesaistītie posmi – audzētāji, kautuves, piegādātāji, valsts institūcijas.

Kad piegādātās gaļas kvalitāte sasniedza savu kritisko punktu, risinot citu problēmas un ceļot trauksmi Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), ieviesām pastiprinātu kvalitātes kontroles sistēmu. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc arī pārtraucām sadarbību ar tiem sadarbības partneriem, kuru piegādātās izejvielas kvalitāte bija apšaubāma. Pieņemot stingrākus mērus, faktiski visiem saviem tā brīža produkcijas izejvielu piegādātājiem skaidri pateicām, ka "Forevers" nav tā ražotne, kur piegādāt, piemēram, liemeņus ar kritiski zemu apstrādi, izejvielas ar neatbilstošu smaržu vai krāsu, vai acīmredzamiem defektiem.

Tā kā nav pieļaujams, ka piegādātā izejviela neatbilst likumā noteiktajām kvalitātes prasībām, septiņu gadu laikā kardināli mainījām kārtību, kādā strādājam ar piegādātājiem. Bijām spiesti pārformēt savu sadarbības tīklu un atteikties no dažiem sadarbības partneriem. Līdz ar to saskaņā ar jauno sadarbības modeli, tagad strādājam tikai ar uzticamiem piegādātājiem, kuru piedāvājums atbilst likumā noteiktajām normām.

Raksturojot "Forevers" ieviesto kvalitātes kontroles sistēmu, tad tās pamatā ir būtiski uzlabots informācijas apmaiņas veids, ieviešot savus kvalitātes standartus pieņemšanas un sadales posmā. Tāpat esam pastiprinājuši sadarbību ar PVD, kā arī tika uzstādītas papildu kvalitātes kontroles iekārtas. Šis ir nemitīgs darbs, kas prasa arī jaunāko tehnoloģiju apgūšanu un ieviešanu praksē, tāpēc šobrīd mērķtiecīgi strādājam pie t.s. slēpto defektu savlaicīgas identificēšanas.

Protams, apzināmies, ka ar sasniegtajiem rezultātiem darbs neapstājas, tāpēc mērķtiecīgi strādājam, lai ieviestu vēl stingrāku kontroli visā pārtikas ķēdē, kā arī maksimāli izslēgtu slēpto defektu nepamanīšanas iespēju. Tas ir pasākumu kopums, ko varam darīt uzņēmuma iekšienē. Ko esam darījuši un turpināsim darīt arī turpmāk. Vienlaikus ir žēl, ka, tā vietā, lai plānotu uzņēmuma attīstību, nesamērīgi daudz mūsu laika un finanšu resursu aiziet, lai risinātu citu nekvalitatīvi veiktu darbu. Mums kā ražotājam tiek atņemti laika un finanšu resursi, lai domātu par uzņēmuma attīstību.

Esmu pārliecināts, ka ražotājiem piegādātās gaļas kvalitātes kontrole nedrīkst apstāties tikai pie katra ražotāja atbildības pret saviem klientiem. Tam ir jābūt augstākās prioritātes jautājumam arī atbildīgo institūciju darbā, tāpēc ceram uz atklātu dialogu ar visām iesaistītajām pusēm. Pateikt, ka gaļas kvalitātes kontrole nozarē ir sakārtota, diemžēl nevaru, jo, lai atrastu kopsaucēju, ir nepieciešama katras atbildīgās puses proaktīva iesaiste, kas šobrīd nenotiek. Tāpat regulāri saņemam signālus, ka nozare nav gatava ieklausīties ražotāju problēmās, kas, protams, pavērtu slūžas vaļā daudziem sarežģītiem un, atzīstu, nepopulāriem lēmumiem. Rezultātā šī jautājuma risināšana, galvenokārt, gulstas tikai uz ražotāja pleciem, kaut gan atbildība būtu jānes visām iesaistītajām pusēm – gan atbildīgajām institūcijām, gan audzētājiem, gan kautuvēm vai viņu sagatavotās produkcijas izplatītājiem.

Mūsu pieredze rāda, ka ar mērķtiecīgu un sistemātisku darbu jautājumus var sakārtot. Jā, tas prasa arī nepopulāru lēmumu pieņemšanu, un, iespējams, stingrāku soda sankciju ieviešanu audzētājiem un kautuvēm par pārkāpumiem gaļas kvalitātes standartu neievērošanā. Esmu pārliecināts, ka nozarei ir pēdējais brīdis sēsties pie viena sarunu galda, cieši sadarbojoties ar valsts atbildīgajām institūcijām."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!