Foto: DELFI
Šogad martā salīdzinājumā ar februāri Latvijā patēriņa cenas varētu būt pieaugušas par 0,3–0,5%, aģentūrai BNS prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna klāstīja, ka martā patēriņa cenas būs palielinājušās par 0,5% salīdzinājumā ar februārī un tādējādi gada inflācija – šā gada marts salīdzinājumā ar pagājušā gada matu – būs samazinājusies līdz 3,2%.

"Cenu pieaugums gada laikā turpinās bremzēties," sacīja Strašuna.

Viņa arī pastāstīja, ka martā cenu izmaiņas galvenokārt ir virzījis degvielas cenu kāpums un sezonāls cenu pieaugums apģērbiem un apaviem. Savukārt pārtikas cenu kāpums, visticamāk, ir pierimis.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis pieļāva, ka martā cenu līmenis būs audzis.

"Jūtamākais un pamanāmākais cenu kāpums bija degvielai. Savukārt sezonālo faktoru ietekmē cenu kāpums būs vērojams atsevišķiem pārtikas produktiem. Tāpat noslēdzās akciju un atlaižu periods, un pamazām veikalu plauktos ienāk jaunās apģērbu un apavu kolekcijas, tādēļ šīs grupas uzrāda cenu kāpumu," viņš teica.

Gašpuitis prognozēja, ka martā patēriņa cenas būs pieaugušas par 0,4% un tādējādi gada inflācija būs 3,1%.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām martā paziņos trešdien, 11.aprīlī.

Jau vēstīts, ka Latvijā šogad februārī patēriņa cenas pieauga par 0,1%, salīdzinot ar janvāri, bet gada inflācija (šā gada februāris salīdzinājumā ar 2011.gada februāri) samazinājās līdz 3,4%. Gada vidējā inflācija – 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, – februārī bija 4,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!