Foto: AFI

Vairs nav nekādu iespēju restartēt un atjaunot par maksātnespējīgu atzītās AS "Latvijas Krājbanka" darbību, šādu viedokli intervijā Latvijas Radio pauda bijušais bankas prezidents Arnolds Laksa.

Viņš atzina, ka cilvēcīgi viņam kā bijušajam bankas vadītājam gribētos, lai šo komercbanku izglābtu un tā atjaunotu savu darbu. Taču, pēc viņa sacītā, ir "pilnīgi skaidrs, ka uz šo brīdi nav nekādas iespējas šo banku restartēt un atjaunot".

Eksbaņķieris norādīja, ka bankai nav palicis paša galvenā - klientu. Savukārt filiāļu tīkls "pats par sevi neko nenozīmē", teica Laksa, nosakot, ka pilnībā piekrīt bankas administratora ieteiktajam risinājumam – banku virzīt uz bankrota procedūru.

"Ņemot vērā apstākļus, kādā LK darbība tika apturēta - kam tagad ir vajadzīga banka ar tik lielu kapitāla iztrūkumu un pilnīgu klientu trūkumu. Nav vērtības bankai," atzina bijušais LK vadītājs.

Eksbaņķieris uzskata arī, ka bankas kreditoriem nav lielas iespējas atgūt savus noguldījumus bankā. "Es domāju, ka esošie kreditori saņems kaut kādu naudu, taču tie būs daži procenti. Neatgūs 100%, tas ir skaidrs - ja atgūs kādus 60-70% no aktīvu vērtības, tas jau būs milzīgs panākums," sacīja Laksa.

Viņš gan norādīja: ja banku uzraugs Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) laicīgi pamanītu problēmas bankā un tajā iztrūkstošo naudu, tad, iespējams, banku vēl varētu glābt.

Laksa bankas krahā vaino arī tās vadību un akcionārus. Vairāk gan vaina, viņaprāt, jāuzņemas, īpašniekiem. Vladimirs Antonovs, kam netieši piederēja banka, vispār nav vēlams investors, uzskata Laksa, paužot pārliecību, ka jaunais FKTK vadītājs pievērsīs lielāku uzmanību banku akcionāru "face control".

Jau vēstīts, ka maksātnespējīgās Krājbankas administratots "KPMG Baltics", rūpīgi izvērtējis iesniegtos sanācijas priekšlikumus pēc vairākiem kritērijiem, uzskata, ka neviens no iesniegtajiem risinājumiem nav īstenojams un līdz ar to administratoram nav pamata rekomendēt FKTK citu risinājumu kā bankas bankrotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!