Foto: Publicitātes foto
Pērnā gada novembrī preču eksports un imports saruka, kas ir raksturīgi šajā mēnesī. Tomēr eksporta samazinājums bija mazāks nekā parasti. Līdz ar to arī preču tirdzniecības deficīts samazinājās. Arī decembrī preču importa un eksporta dinamika varētu saglabāties tāda kā novembrī, jo patērētāju un ražotāju optimisms saglabājas diezgan stabils.

Novembrī preču importam gada izaugsme samazinājās līdz 17% (oktobrī bija 36.5%), un dominēja ar ražošanu un eksportu saistīto preču imports. Importa gada pieaugumu pārliecinoši noteica minerālo produktu imports (8.1 procentpunkti), kas arī lielā mērā izskaidro lielo šo produktu eksportu. Tālāk seko mašīnas un iekārtas (ar 4.5 procentpunktiem), kā arī transportlīdzekļi (ar 2.6 procentpunktiem), kas lielā mērā ir saistītas ar eksportējošām nozarēm.

Toties eksportam gada pieaugums palielinājās līdz 22.3% (oktobrī bija 21.4%). To novembrī veicināja pārtikas eksports, kas veidoja 6 procentpunktus no eksporta gada pieauguma. Vēl 4.6 procentpunktus deva minerālproduktu eksports, kas, visticamāk, ir reeksports, jo Latvijā degviela netiek ražota. Tālāk seko metālu un koka eksports, kas veidoja attiecīgi 3.6 un 3 procentpunktus no eksporta gada pieauguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!