Foto: F64
Šī gada augustā, salīdzinot ar jūliju, patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,8%. Cenas galvenokārt samazinājās precēm, bet pakalpojumiem saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī. Salīdzinot ar 2012.gada augustu, kopējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,2%. Gada vidējā inflācija augustā bija 0,6 procenti.

Augusta mēnesim ir raksturīgs cenu samazinājums. Cenu līmeņa samazinājums augustā galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem – jauno ražu un sezonas preču izpārdošanu.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu samazināšos augustā bija pārtikai, kam cenas saruka par 2,7%.

Ņemot vērā pārtikas preču lielo īpatsvaru patēriņa grozā, cenu pazemināšanās šajā preču grupā noteica kopējā cenu līmeņa samazināšanos par 0,7 procentpunktiem. Salīdzinoši neliela ietekme uz cenu līmeni augustā bija arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem (samazinājums mēneša laikā par 1%) un alkoholam un tabakai (samazinājums mēneša laikā par 0,7%), katrai no grupām kopējo patēriņa cenu līmeni samazinot par 0,1 procentpunktu.

Neliela palielinoša ietekme uz patēriņa cenām augustā bija degvielai. Mēneša laikā degvielai cenas pieauga par 0,8%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Jāatzīmē, ka kopš jūnija beigām naftas cenas pasaulē palielinās.

Turpmāk patēriņa cenu izmaiņas lielā mērā būs atkarīgas no ekonomiskās situācijas uzlabošanās Latvijā un cenu tendencēm pasaulē. Lai arī pēdējos mēnešos patēriņa cenu dinamika ir mērena, pakāpeniski aug patērētāju inflācijas gaidas saistībā ar plānoto eiro ieviešanu, tomēr tās ietekme uz cenām nebūs lielāka par 0,2-0,3 procentiem.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā šogad gada vidējā inflācija būs ļoti mērena un nepārsniegs 0,5% pie nosacījuma, ka pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!