Foto: DELFI
Šī gada martā, salīdzinot ar februāri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,3%. Precēm cenas pieauga par 0,4%, bet pakalpojumiem – par 0,1%.

Šogad cenu pieaugums martā ir mērenāks, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Salīdzinājumam, no 2010. līdz 2013.gadam martā patēriņa cenu līmenis palielinājās vidēji par 0,5-0,7 procentiem, savukārt straujās izaugsmes gados marta mēneša laikā cenu līmenis auga par vairāk nekā 1 procentu.

Beidzoties sezonas izpārdošanām šogad martā cenu pieaugumu galvenokārt noteica apģērbu sadārdzināšanās, kas pārsniedza sezonālo izmaiņu līmeni un cenu pieaugums bija visstraujākais martā kopš 1998.gada. Cenas apģērbiem un apaviem martā palielinājās par 9,3%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,5 procentpunktiem.

Degvielas cenām Latvijā mēneša laikā bija vērojams neliels kāpums par 0,3%, bet pasaules naftas cenas, pēc strauja kāpuma mēneša sākumā saistībā ar Krievijas un Ukrainas krīzi, marta vidū strauji samazinājās līdz janvāra cenu līmenim, kompensējot februāra un marta sākuma cenu kāpumu. Arī gada sākumā vērotais cenu pieaugums pakalpojumiem ir stabilizējies. Martā pakalpojumiem cenas pieauga tikai par 0,1% un būtiski neietekmēja kopējo cenu līmeni.

Lielākā pazeminošā ietekme martā bija cenu kritumam pārtikai par 0,7%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,18 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka pārtikai martā nav raksturīgs cenu samazinājums. Vislielākā ietekme bija cenu kritumam maizei (par 1,8%), dārzeņiem (par 4%) un augļiem (par 1,9%). Pasaules pārtikas cenām jau otro mēnesi pēc kārtas vērojams pieaugums. Martā, salīdzinot ar februāri, tās palielinājās par 2,3%, ko ietekmēja cenu kāpums visās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot cenu kritumu piena produktiem.

Cenas martā samazinājās arī alkoholiskajiem dzērieniem – par 3,3%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,17 procentpunktiem. Pārējās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības martā būtiski neietekmēja kopējo cenu līmeni.

2014. gada martā, salīdzinot ar iepriekšējā gada martu, patēriņa cenas palielinājās par 0,3%. Gada vidējā inflācija saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Turpmāk patēriņa cenām būs tendence pieaugt. To ietekmēs gan pieprasījuma, gan piedāvājuma puses faktori. Uzlabojoties situācijai darba tirgū pieaugs privātais patēriņš. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2014.gadā sagaidāma mērena inflācija un gada vidējā inflācija var būt ap 1% pie nosacījuma, ja pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!