Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 3,5%, kas būs spēcīgākais rādītājs Centrāleiropas un Baltijas valstu vidū, kā arī par 0,9 procentpunktiem labāks sniegums, nekā tika gaidīts šogad janvārī, piektdien paziņoja Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

Lietuvas IKP, pēc ERAB prognozēm, šogad pieaugs par 2,8%, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk, nekā tika prognozēts gada sākumā, bet Igaunijas IKP pieauguma prognoze ir samazinājusies no 2,6% līdz 2,4%.

No astoņām reģiona valstīm visvājāko IKP sniegumu ERAB šogad sagaida Slovēnijā (-2%), Ungārijā (-1%), bet šoreiz, salīdzinot ar janvāri, ar mīnusa zīmi IKP pieaugums tiek prognozēts arī Horvātijā ‒ -0,65%, lai gan janvārī ERAB prognozēja, ka IKP šajā valstī pieaugs par 1%.

Visā reģionā, kas aptver trīs Baltijas valstis, Horvātiju, Ungāriju, Poliju, Slovākiju un Slovēniju, ERAB tagad prognozē 1,6% IKP pieaugumu, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk, nekā bankas speciālisti gaidīja janvārī.

ERAB janvārī paaugstināja Latvijas, Lietuvas un Igaunijas IKP prognozes pagājušajajam gadam. Latvijai 2011.gada IKP prognoze tika uzlabota no 3,9% līdz 5%, bet faktiskais pieaugums bija 5,5%. Abās pārējās Baltijas valstīs ERAB prognozes izrādījās nedaudz par optimistisku ‒ Lietuvai ERAB janvārī prognozēja IKP pieaugumu par 6,2%, bet faktiski tas bija 5,9%, bet Igaunijai prognozēja 8,1%, bet reālie IKP dati liecina par 7,6% pieaugumu.

"Visas trīs Baltijas ekonomikas pērn piedzīvoja pārsteidzoši spēcīgu uz eksportu balstītu pieaugumu, lai gan ceturtajā ceturksnī parādījās pirmās pazīmes par samazinājumu Igaunijā. Tomēr joprojām izaugsmes rādītāji svārstās no 5,5% Latvijā līdz 7,6% Igaunijā, kas ir krietni labāk nekā citās Eiropas Savienības ekonomikās. Atšķirības mūsu prognozēs 2012.gadam, kurās zemākais rādītājs ir Igaunijai ‒ 2,4% ‒ un augstākais Latvijai ‒ 3,5% ‒, pamatā atspoguļo atšķirības cikliskākos eksporta tirgos. 2013.gadā būs vērojams, ka turpina samazināties risku uztvere, jo Latvija un, iespējams, arī Lietuva, tuvosies iestājai eiro zonā 2014.gadā," teikts ERAB pārskatā par ekonomikas perspektīvām valstīs, kurās darbojas ERAB.

ERAB jaunākās prognozes liecina, ka 2013.gadā Latvijas IKP pieaugs par 3,3%, nedaudz atpaliekot no Igaunijas snieguma ‒ IKP pieauguma par 3,4%. Lietuvas un Polijas IKP pieaugums nākamgad tiek prognozēts par 2,9%. Ungārijas IKP pieauguma prognoze, pēc ERAB vērtējuma, ir 0,7%, bet vienīgā reģiona valsts, kuras IKP pieaugums nākamgad tiek prognozēts negatīvs, ir Slovēnija, kuras IKP 2013.gadā, pēc ERAB analītiķu domām, samazināsies par 1,1%.

Savā pārskatā ERAB ir paaugstinājusi vidējo IKP prognozi šim gadam 29 savām darbības valstīm no 3,1% līdz 3,2%, skaidrojot to ar eiro zonas parādu krīzes samazināšanos.

ERAB dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs, kurās tā pērn investēja rekordlielu summu ‒ 9,05 miljardus eiro. ERAB veica ieguldījumus 380 investīciju projektos.

ERAB pieder 61 valstij, kā arī Eiropas Komisijai un Eiropas Investīciju bankai. Tā iegulda galvenokārt privātajā sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!