Foto: LETA
Šā gada septembrī patēriņa cenas atsāka augt, kam pamatā ir gan sezonālie faktori, gan arī degvielas cenu pieaugums.

2012.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, patēriņa cenas pieauga par 0,5%, preču cenām pieaugot par 0,8%, bet pakalpojumu cenām samazinoties par 0,4%

Sezonālie faktori, kas ietekmē patēriņa cenas, darbojas ar paredzamu regularitāti – sākoties rudenim, ir beigušās atlaides pagājušās sezonas apģērbiem un apaviem, nomainījies sortiments un tiek piedāvātas gadalaikam atbilstošas preces. Līdz ar to arī novērojams cenu kāpums apģērbu un apavu preču grupai par vidēji 5%. Dārzeņu cenas gan vēl septembrī kritās par vidēji 5,4%, taču gaidāms, ka nākamajā mēnesī sezonālie faktori pavērsīsies pretējā virzienā.

Degvielas cenu dinamiku nosaka ārējie faktori – pārsvarā naftas cenas pasaules biržās un eiro un ASV dolāra savstarpējais valūtas kurss. Spēcīgas nenoteiktības laikos gan biržas indeksi, gan valūtas kursi asi reaģē uz politiskajiem lēmumiem un aktuālo ekonomisko situāciju, līdz ar to ieviešot svārstības energoresursu tirgus izcenojumos. Septembrī degvielas cenas Latvijā kāpa vidēji par 3,3%, un ir gaidāms, ka oktobrī naftas cenu spiediens varētu mazināties.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo mēnesi, patēriņa cenas šā gada septembrī pieauga par 1,8%. Bāzes efektu ietekmē gada inflācija turpmākajos mēnešos varētu nedaudz kāpt, kas gan ir paredzams tikai dažu procentpunkta desmitdaļu apjomā.

Gada vidējā inflācija, kas ir arī Māstrihtas kritērijs, ir samazinājusies līdz 2,9% un ir gaidāms, ka uz gada beigām šī vērtība sasniegs 2,3%. Jāņem vērā, ka kritērija atsauces vērtība ir kustīgs mērķis un to nosaka trīs Eiropas Savienības valstis ar zemāko gada vidējo inflāciju, tam pieskaitot 1,5 procentu punktus. Par to, vai jau septembrī esam izpildījuši Māstrihtas kritēriju, varēsim pārliecināties, kad tiks publicēti inflācijas dati arī pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs, īpaši pievēršot uzmanību Grieķijas, Zviedrijas un Īrijas sniegumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!