Mikrouzņēmumu nodokļa likuma pieņemšana ir viens no nozīmīgākajiem šī Saeimas sasaukuma uzdevumiem, tādēļ tā pieņemšana nav atliekama uz rudeni, Saeimai tas jāpieņem vēl šovasar, uzskata partijas Jaunais laiks (JL) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Jaunā nodokļa ieviešana ir nozīmīgs lēmums, kas ļaus piemērot pazeminātu - 9% - nodokļa likmi mikrouzņēmumiem un tādējādi kļūs par nozīmīgu instrumentu tālākai valsts ekonomikas augšupejai, uzskata JL.

Ar šī likumprojekta pieņemšanu noslēgsies nozīmīgs vairāk nekā deviņu mēnešu ilgs darbs pie mikrouzņēmumu atbalsta koncepcijas izstrādes un ieviešanas, kuras mērķis ir veicināt jaunu uzņēmumu veidošanos, risināt nodarbinātības problēmas un mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru, norāda Zaķis.

"Latvijas ekonomikas mugurkauls ir mazie un mikrouzņēmumi, kas nodrošina darbavietas lielākajai daļai iedzīvotāju. Tas ir arī segments, kas vislabāk un visātrāk spēj pielāgoties tirgus izmaiņām. Iedzīvinot valdības izstrādāto mikrouzņēmumu atbalsta programmu, tiks uzlabota uzņēmējdarbības vide, sekmējot jaunu uzņēmumu un darbavietu radīšanu un nodrošinot stabilas un ilgtspējīgas valsts izaugsmes potenciālu," norāda Zaķis.

Latvijā ir vairāk nekā 30 tūkstoši uzņēmumu, kuru apgrozījums nepārsniedz 70 000 latus un kuros tiek nodarbināti ne vairāk kā pieci darbinieki. Pazeminātā vienotā nodokļu likme ne tikai uzlabos to konkurētspēju, bet radīs apstākļus, kas veicinās uzņēmuma īpašnieku ieinteresētību maksāt nodokļus valstij.

Savukārt kopā ar citām jau pieņemtajām koncepcijas sastāvdaļām, kas atvieglo grāmatvedību un ļauj dibināt SIA par vienu latu, Latvijas iedzīvotāji tiks iedrošināti nodarboties ar uzņēmējdarbību.

Jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija tomēr nevirzīs izskatīšanai šīs Saeimas sesijas pēdējā sēdē ceturtdien par steidzamu atzīto mikrouzņēmumu nodokļa likumprojektu paketi, jo Saeimas Juridiskais biroja brīdinājis, ka šobrīd tās redakcijā ir acīmredzamas pretrunas ar Satversmi. Komisija nolēma darbu ar likumprojektu paketi turpināt vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!