Foto: F64

Eiropā banku situācija ir slikta, un Latvijas valdībai, visticamāk, neizdosies pārdot "Citadele banku" bez zaudējumiem, ja tā nav ar mieru gaidīt vairākus gadus un uzņemties sev piederošās komercbankas biznesa risku, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Nils Melngailis, kurš vadīja bijušās "Parex bankas" sadalīšanu no 2008.līdz 2010.gadam.

"Patlaban ir grūti bankas pārdot pat par bilances vērtību. Latvijas valdība "Parex bankā" ielika kapitālu, un tai būs grūti realizēt zaudējumus. No otras puses, jo ātrāk banka nonāk privātās rokās, jo labāk. Tiešām, ir grūti ko pateikt par "Citadeli", jo pirms gada nevarēja prognozēt tik sliktu ekonomisko situāciju, kāda tā ir patlaban," sacīja Melngailis.

Viņš esot bijis apmierināts ar situāciju, aizejot no toreizējās "Parex bankas" vadītāja amata, to sadalot "Citadele bankā" un tā sauktajā "sliktajā bankā" ar daļu "Parex bankas" aktīvu.

"Lielā mērā viss bija izdarīts pareizi, tomēr ir lietas, ko varēja darīt ātrāk. Jautājumu par bankas sadalīšanu ierosinājām divas nedēļas pēc tam, kad stājos amatā, taču pagāja 18 mēneši, iekams to īstenojam. Viss labi beidzās, bet varējām to izdarīt ātrāk. Grūti teikt, ka tas ietekmēja bankas pārdošanas iespējas. Patlaban situācija ir ļoti slikta visā banku tirgū," viņš sacīja.

Melngailis norādīja, ka grūtībās nonākušas bankas, attiecīgi sakārtotas, tomēr varot pārdot, ja valsts ir gatava realizēt zaudējumus un, iespējams, sniegt zināmas garantijas pircējam.

"Pasaulē viens veiksmīgs piemērs ir Lielbritānijas banka "Northern Rock", ko pārdeva finanšu uzņēmumam "Virgin Money", bet ne bez grūtībām un ar valsts garantijām. Lēmums bija, ka labāk ir bankai nonākt privātā sektorā, nekā gaidīt augstāku cenu," sacīja Melngailis.

Pēc Melngaiļa domām, Latvijas un Baltijas valstu banku situāciju pasliktināja Lietuvas bankas "Snoras" un "Latvijas Krājbankas" sabrukums.

"Tas nekādā ziņā nepalīdzēja. Tieši brīdī, kad likās, ka viss ir sakārtots un Baltija kā pirmā iet ārā no krīzes, notika šāda lieta. Baltijas tirgus nav īpaši pievilcīgs, un jebkura slikta ziņa var novirzīt investoru interesi uz citām vietām. Šo viedokli Londonā dzirdēju no vairākiem cilvēkiem. Tas notikums bija pietiekami skaļš," sacīja Melngailis.

Melngailis 2011.gada februārī pārcēlās uz Londonu un sāka strādāt "Alvarez & Marsal", kas ir 1983.gadā Ņujorkā dibināta biznesa konsultāciju firma ar specializāciju uzņēmumu sanācijā.

Patlaban firmai strādā 1700 speciālistu ar birojiem 38 pilsētās 16 valstīs. Kompānijas banku un finanšu nozares konsultāciju departamenta pazīstamākie projekti ir "Lehman Brothers" bankrota administrēšana un ar to saistīto lietu kārtošana, Islandes "Kaupthing" bankas bankrota lieta un padomdošana Īrijas banku aktīvu administrēšanas aģentūrai "National Asset Management Agency".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!