Foto: Publicitātes foto
Šoreiz, pretēji prognozēm, augusts atkal atnesa tradicionālo cenu kritumu. Sezonālu faktoru ietekmē, salīdzinājumā ar jūliju, kritās gan pārtikas, gan apģērbu un apavu cenas.

Kā jau gaidīts, degvielas cenas uzrādīja būtisku pieaugumu, taču minētās cenu krituma tendences bija spēcīgākas par degvielas cenu kāpuma ietekmi. Ņemot vērā, ka gada griezumā inflācija otro mēnesi pēc kārtas saglabājās zemajā 1,7% līmenī, pēdējo 12 mēnešu vidējā inflācija, atbilstoši, kurai tiek vērtēta valsts atbilstība t.s. Māstrihtas kritērijam, augustā kritās līdz 3,1%, taču vēl joprojām bija mazliet augstāka par kritērija vērtību 3,0%.

Acīmredzot gada griezumā inflācija arī septembrī būs nedaudz zem 2%, lai gan mēneša griezumā septembrī cenu tālāks kritums nav gaidāms. Tomēr septembris varētu kļūt par pirmo mēnesi, kurā Latvija izpildīs Māstrihtas inflācijas kritēriju."

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2012. gada augustā, salīdzinot ar 2012. gada jūliju, samazinājās par 0,3%. Precēm cenas samazinājās par 0,4%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. Šā gada augustā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, bija par 1,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,7%, bet pakalpojumiem – par 1,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!