Foto: LETA

Nākotnē Baltijas valstīs vajadzētu izveidot vienu kopīgu elektrotīklu pārvades sistēmas operatoru, šādu viedokli, otrdien uzrunājot konferences "Brīvais elektroenerģijas tirgus – izaicinājumi un iespējas" dalībniekus, pauda Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce.

EM pārstāvis arī piebilda, ka jau šoruden Latvijā sāks darboties Ziemeļeiropas elektroenerģijas birža "Nord Pool Spot", izveidojot Latvijā atsevišķu cenu zonu. Turklāt elektroenerģijas tirgus apstākļos pārvades sistēmas uzņēmumi galvenokārt nodarbojas ar pārrobežu elektroenerģijas pārvadi, tādējādi, pēc viņa teiktā, daudz loģiskāk nākotnē būtu veidot vienotu pārvades sistēmas operatoru.

Pūce uzrunā arī uzsvēra, ka līdz šim Latvija aktīvi ieviesusi Eiropas Savienības (ES) elektroenerģijas tirgus liberalizācijas prasības, tostarp mainot pārvades sistēmas operatora "Sadales tīkls" īpašnieku struktūru, līdzīgi, kā to darījušas arī pārējās Baltijas valstis. "Ko šāda situācija dod? Elektroenerģijas tirgū veidojas konkurence, kuras dēļ tiek iegūta patiesā elektroenerģijas cena. Turklāt, ja valstī elektroenerģijas cena ir tirgus diktēta, tā ir investīcijām pievilcīgāka vide nekā tad, ja cenu caur tarifiem nosaka valsts," sacīja Pūce un piebilda, ka elektroenerģijas tirgus dod arī energoapgādes drošību.

Viņš arī norādīja, ka pašlaik veidojamo Baltijas reģiona elektroenerģijas starpsavienojumu kopējā jauda būs līdzvērtīga esošajiem starpsavienojumiem ar Krieviju un Baltkrieviju, nodrošinot pilnvērtības alternatīvas elektroenerģijas piegādēm. Viņš atzina, ka ir svarīgi attīstīt tādu infrastruktūru, kas pēc iespējas vairāk būtu pārrobežu, ļaujot Latvijas un Baltijas elektroenerģijas tirgū ienākt jauniem ārvalstu elektroenerģijas tirgotājiem, vienlaicīgi ļaujot savu saražoto elektroenerģiju citu valstu tirgos realizēt arī Latvijas ražotājiem.

Pēc Pūces teiktā, patlaban jau norit aktīvs darbs pie Igauniju un Somiju savienojošā kabeļa projekta "Estlink 2", Lietuvu un Zviedriju savienojošā kabeļa "Nord-Balt" izveides, kā arī Polijas un Lietuvas elektrotīklu starpsavienojuma. Tāpat nākotnē plānots pastiprināt Latvijas–Igaunijas elektrotīklu starpsavienojumu. "Šis projekts, visticamāk, tiks īstenots nākamajā ES finanšu plānošanas periodā," pastāstīja Pūce un piemetināja, ka līdz šim Igauniju un Latviju savienojošajos elektrotīklos bijušas pārslodzes.

Jau ziņots, ka otrdien Rīgā notiek konference "Brīvais elektroenerģijas tirgus – izaicinājumi un iespējas", kuru organizē energokoncerns "Latvenergo" un "SEB banka".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!