Foto: LETA

Fiskālās disciplīnas likuma pieņemšana ir nepieciešamība, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

"Kas attiecas uz Fiskālās disciplīnas likumu, kas jau tiek apspriests Saeimā, es uzskatu, ka tā ir absolūta nepieciešamība šādu likumu pieņemt, savādāk, kā mēs varam nodrošināt šādu pēctecību un taupības režīmu ne tikai tagad, bet arī turpmākajos gados?" teica Šteinbuka.

Pēc viņas teiktā, likums jāpieņem, jo pretējā gadījumā mainoties valdībām, jaunā valdība var neievērot fiskālo disciplīnu un izvēlēties dzīvot pāri saviem līdzekļiem. "Mainoties valdībām, var atkal vienoties, ka "dosim gāzi grīdā un sāksim uzdzīvot". Tātad likums ir nepieciešams," uzsvēra Šteinbuka un piebilda, ka sagatavotais likuma teksts liekas skaidrs un viegli saprotams.

Tāpat EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja atzīmēja, ka, viņasprāt, jāapstiprina Satversmes grozījumi, kas nosaka, ka jādzīvo taupīgi. "Tas ir tikai ļoti labi, ka Satversmē par to vispārēji pasaka, ka ir jādzīvo taupīgi. Tajā neredzu neko sliktu," teica Šteinbuka.

Jau vēstīts, ka Saeima 12.janvārī pirmajā lasījumā atbalstīja Fiskālās disciplīnas likumprojektu, kura mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu valsts attīstību, makroekonomisko stabilitāti un samazināt tautsaimniecības ievainojamību ārējo satricinājumu dēļ. Tas arī nosaka fiskālās politikas veidošanas principus, tās plānošanas un realizēšanas instrumentus un fiskālos nosacījumus. Fiskālās disciplīnas principus Latvijā iecerēts arī nostiprināt konstitucionālā līmenī, veicot attiecīgus grozījumus Satversmē.

Par fiskālās disciplīnas nepieciešamību pašlaik tiek aktīvi spriests arī Eiropā. Pērn decembra sākumā ES samitā visas bloka dalībvalstis, izņemot Lielbritāniju, principiāli piekrita starpvaldību līgumam par budžeta disciplīnu, kuru iecerēts parakstīt martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!