Foto: Publicitātes foto
Patēriņa cenu dinamika jau otro mēnesi pēc kārtas sagādā pārsteigumus.

Februārī cenas krita par 0,1% pret iepriekšējo mēnesi, bet šim mēnesim deflācija nav raksturīga – pēdējoreiz februārī cenas krita 2002.gadā.

Pretēji gaidītajam sezonālajam cenu kāpumam pārtikas produktiem, to cenas īstenībā krita. Galvenokārt to ietekmēja lētāka gaļa. Taču, kā tika gaidīts, siltumenerģijas tarifu kritums samazināja kopējo cenu līmeni. Savukārt dārgāka kļuvusi degviela.

Februārī cenas bija vien par 0,3% augstākas nekā pirms gada. Turklāt dažās produktu un pakalpojumu grupās cenas ir pat mazākas nekā 2012.gada februārī, piemēram, apģērbam un apaviem, mājokļa iekārtai, sakariem. Savukārt pārtika vidēji ir tikai par 1,8% dārgāka nekā pirms gada. Jāsaka, ka gan Lietuvā, gan Igaunijā patēriņa cenu kāpums pēdējā laikā ir straujāks nekā Latvijā.

Naftas cenas pasaulē eiro izteiksmē pēdējā mēneša laikā ir nedaudz kritušās. Līdz ar to arī degvielas cenas, visticamāk, martā būs zemākas kā februārī. Pārtikas cenas pasaulē, šķiet, ir stabilizējušās. Līdz ar to nav pamata gaidīt pārtikas vai degvielas strauju cenu kāpumu turpmākajos mēnešos.

Arī siltumenerģijas tarifi tuvākajā laikā būs daudzmaz stabili. Sagaidāms, ka turpmākajos pāris mēnešos gada inflācija saglabāsies vien nedaudz virs 0% atzīmes.

Pašreizējā Swedbank prognoze ir, ka vidējais patēriņa cenu kāpums šogad sasniegs 1,9% (2,3% pērn). Tomēr, ņemot vērā gausāku, nekā gaidīts, cenu pieaugumu gada sākumā, vidējā inflācija, visticamāk, būs pat mazāka.

12 mēnešu vidējā gada inflācija februārī bija 1,8%, līdz ar to Latvija pārliecinoši turpina izpildīt Māstrihtas cenu stabilitātes kritēriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!