Foto: Pixabay
Pieredze rāda, ka biznesā strīdi ir neizbēgami, un kādai strīdus pusei vienmēr būs labāka sākuma pozīcija. Tiem, kuri jau laicīgi zina, kas, kur, kāpēc un kā būs jādara, parasti ir šī priekšrocība vai vismaz sagatavots plāns B. Jo nozīmīgāks ir darījums, jo svarīgāk ir apsvērt tam piemērojamo strīdu risināšanas mehānismu. Tādēļ mūsu klienti bieži jautā: vai mums labāk izvēlēties šķīrējtiesu vai tiesvedību valsts tiesās? Un ar ko Latvijas šķīrējtiesas atšķiras no pazīstamiem ārvalstu šķīrējtiesas centriem?

Tā kā ne katrā darījumā tiek iesaistīts jurists, mēs piedāvājam šo praktisko kritēriju sarakstu kā īsu ceļvedi tajās priekšrocībās un trūkumos, kurus esam novērojuši Latvijas klientu biežāk izvēlētajās strīdu risināšanas vietās. Šajā sarakstā esam uzskaitījuši dažādus kritērijus, kuriem ir ietekme uz procesa efektivitāti, izmaksām, kā arī izpildes grūtībām. Citiem vārdiem sakot, šie ir faktori, kurus mēs kā mūsu klientu padomdevēji ņemam vērā, pirms iesakām efektīvu strīdu risināšanas veidu.

Ja izlemjat, ka jūsu vēlamais risinājums ir šķīrējtiesa, iesakām iepazīties ar mūsu šķīrējtiesas institūciju salīdzinājumu. Mēs ceram, ka šis materiāls jums palīdzēs pieņemt pamatotus lēmumus par jūsu darījumiem piemērotāko strīdu risināšanas mehānismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!