Foto: Publicitātes foto

Jūlijā finanšu tirgos valdīja bailes par pieaugošo inflāciju, kā arī Covid-19 delta paveida uzliesmojumu un izaugsmes samazināšanos atsevišķos reģionos. Neskatoties uz to, lielāko ASV uzņēmumu otrā ceturkšņa ieņēmumi krietni pārspēja analītiķu prognozes. Sliktāka situācija bija Ķīnas tirgos, kad pēc valdības lēmuma par jauniem ierobežojumiem izglītības jomā daļa investoru steidzās samazināt savas pozīcijas.

Jūlijā ražošanas aktivitāte turpināja palēnināties – ASV "ISM Manufacturing PMI" jūlijā samazinājās līdz 59,5 punktiem, salīdzinot ar 60,6 punktiem jūnijā, kas ir zemākais līmenis pēdējo sešu mēnešu laikā. Jūlijā Ķīnas rūpnīcu aktivitāti negatīvi ietekmēja augstākas materiālu izmaksas, pieaugošais Covid-19 gadījumu skaits un ārkārtējie laika apstākļi.

ASV ražotāju iepirkumu cenu indekss jūlijā samazinājās līdz 85,7 punktiem, salīdzinot ar 92,1 punktu jūnijā, kas liecina, ka izejvielu cenas samazinās. Sakarā ar bažām par inflāciju ASV patērētāju noskaņojums jūlijā pasliktinājās – Mičiganas Universitātes patērētāju noskaņojuma indekss samazinājās līdz 81,2 punktiem, salīdzinot ar 85,5 punktiem jūnijā. Saskaņā ar Darba departamenta datiem ASV bezdarbs samazinājās, tomēr pastāv atjaunotu ierobežojumu draudi, kas varētu kaitēt darba tirgum. Tikmēr ekonomika otrajā ceturksnī pieauga par 6,5% gada izteiksmē.

"Eurostat" sākotnējais aprēķins liecināja, ka eirozonas ekonomika salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni izauga par 2%. Salīdzinot ar to pašu periodu gadu iepriekš, IKP pieauga par 13,7%. Turklāt jūlijā inflācija pieauga līdz 2,2% salīdzinājumā ar 1,9% jūnijā – augstākais rādītājs kopš 2018. gada oktobra. Eiropas Komisijas aplēses liecina, ka eirozonas ekonomiskais noskaņojums pieauga līdz rekordaugstiem 119,0 punktiem.

Bailes akciju tirgos

Neskatoties uz nelielu korekciju mēneša vidū, akciju tirgi turpināja savu uzvaras gājienu, "S&P 500" pievienojot vēl 1,8%. Mazāka izaugsme tika novērota Eiropas akciju tirgos, "Stoxx 600" pakāpjoties par apmēram 1%. Šomēnes uzmanības centrā bija Covid-19 delta paveida uzliesmojums, saslimušo skaitam pasaulē pieaugot par 24% un ASV tam pieaugot pat sešas reizes. Šobrīd galvenais uzliesmojuma epicentrs bija reģioni ar mazāku skaitu vakcinēto.

Vēl satraucošāka vēsts bija par "Pfizer/ BioNTech" vakcīnu imunitāti pret delta paveidu, tām sasniedzot tikai 39% efektivitāti. Neskatoties uz to, lielākoties jauni socializēšanās ierobežojumi nav pieņemti, taču, ja situācija neuzlabosies, gan ASV, gan lielākajās Eiropas valstīs tiek aktīvi apsvērta nepieciešamība pēc jauniem ierobežojumiem. Interesanta situācija bija novērojama Ķīnā, kur joprojām turpinājās vairākus mēnešus ilgstošā jaunu regulējumu ieviešana. Dažu nelikumīgu konkurences prakšu un neatļautas datu ievākšanas, kā arī sliktu darba apstākļu dēļ, lielākie Ķīnas uzņēmumi saņēma milzīgas soda naudas. Lai panāktu sociālo vienlīdzību, valdība šomēnes ieviesa dažādus ierobežojumus privātskološanas jomā, tādā veidā arī izglītības sektora uzņēmumi piedzīvoja milzīgu kritienu akciju cenās. Kopumā Ķīnas "SZSE Composite" akciju cenu indekss mēneša laikā krita par apmēram 5%.

Obligāciju ienesīgumi turpina samazināties

ASV valsts 10 gadu obligāciju ienesīgums turpināja samazināties. Līdzīga situācija bija novērojama Vācijas un citu lielāko ekonomiku parāda tirgū. Šomēnes aktuāla bija kārtējā Federālās atklātās tirgus komisijas sanāksme, no kuras tirgus dalībnieki gaidīja jaunus signālus par iespējamām monetārās politikas trajektorijas izmaiņām. 28. jūlija preses konferencē FRS vadītājs Džeroms Pauels paziņoja, ka ASV ekonomika veikusi salīdzinoši lielu progresu, taču, kamēr nebūs sasniegti Fed mērķi, gan procentu likmes, gan esošā obligāciju atpirkšanas politika netiks izmainīta. Akciju tirgos viennozīmīgas reakcijas nebija, taču dārgmetālu tirgi reaģēja pozitīvi, zeltam sasniedzot atzīmi gandrīz 1820 ASV dolārus par unci. Dolārs gan kļuva nedaudz vājāks, EUR/USD pārim sasniedzot 1,1875 atzīmi.

Valūtu tirgus zema volatilitāte; dārgmetāli joprojām liek vilties

Mēs to esam teikuši pārmērīgi bieži, taču tā tas ir – volatilitāte "Forex" tirgū tuvojas rekordzemam līmenim. EUR/USD pāris "pārbaudīja" līmeņus zem 1,1800 atzīmes un atgriezās 1,1900 reģionā, un ir grūti pateikt, uz cik ilgu laiku mēs esam iestrēguši šajā šaurajā diapazonā.

Mēneša vidū zelta cenas samazinājās no 1890 ASV dolārem par unci līdz 1770 ASV dolāriem, vēlāk atgriežoties pie 1800-1820 XAU/USD. Sudraba cena arī nenoturējās virs 26 ASV dolāriem par unci, noslīdot zem 25 ASV dolāru atzīmes. Kopumā īstermiņa virziens dārgmetālos joprojām nav skaidrs, taču sudrabam varētu būt lielākas iespējas iesākt ralliju, kuram, izskatās, neviens vairs netic. Tehniski mums ir viss, lai virzītos augšup, bet tādā gadījumā sudraba cena nedrīkst noslīdēt zem 23,50 ASV dolāriem par unci.

Par peļņas fiksēšanas nozīmi

Kokmateriāltēma ir aktuāla daudzus mēnešus un līdz ar vara cenām ir viens no galvenajiem "dalībniekiem" sarunās par inflāciju. Kokmateriāli jau gadu desmitiem tiek tirgoti diapazonā no 200 mbf/USD līdz 500 mbf/USD, taču Covid-19 sāga pacēla cenas tuvu 1700 ASV dolāriem par vienību. Parasti tas ir tikai laika jautājums, kad tiek apmierināts pieprasījums vai attiecīgi tiek pielāgots piedāvājums, un cenas sarūk tikpat strauji, cik tās pieauga (parasti pat straujāk).

Jūlija vidū mēs sasniedzām mbf/USD līmeņus zem 500 ASV dolāriem par vienību, un rakstīšanas laikā kokmateriāli tiek tirgoti nedaudz virs mbf/USD 600. Senais teiciens vēsta: "Nevar bankrotēt, fiksējot peļņu." Tas nozīmē, lai cik psiholoģiski grūti ir pārdot augošā tirgū, peļņas realizēšana ir ļoti svarīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!