Foto: Publicitātes foto
Finanšu tirgi turpina attālināties no ekonomikas. Jā, varbūt agrāk tirgus kalpoja kā "signāls" vai "ieskats nākotnē", brīdinājums vai mierinājums par to, kas mūs sagaida reālajā sektorā, taču tagad šādu apgalvojumu pamatot ir grūti.

Runa pat nav par pārlieku lielo optimismu (pagaidām mēs to nevaram saukt par eiforiju), kas finanšu tirgos atgriezās jau aprīlī. Vai pat par milzu naudas masām, ko turpina dalīt valdības un centrālās bankas, kaut gan, protams, tām ir nozīme – pietiek paskatīties uz dārgmetālu "ralliju" pēdējās pāris dienās. Un tam būs liela nozīme pēc vairākiem gadiem, taču ne tagad. Tāpēc minēt centrālās bankas kā galvenos "vaininiekus" (vai arī "glābējus") ir nedaudz naivi. Tas pats attiecas uz vakcīnām, vēlēšanām ASV un citām "nopietnām" ziņām, kurus piemin kā cēloņus tirgus optimismam.

Paņemsim, piemēram, vīrusu. Tik daudzi ir pārliecināti, ka Covid-19 ir tas, kas tirgū izraisīja paniku, taču vissliktākās ziņas par pandēmiju sakrita ar masīvo 50% pieaugumu tirgū. Faktiski šī rallija laikā katru dienu tika ziņots par visaugstākajiem nāves gadījumiem, desmitiem gadu bezdarbnieku skaitu, šausminošām nākotnes prognozēm utt. Turklāt, kad inficēšanās līmenis pēdējās nedēļās sāka acīmredzami pieaugt, vai akciju tirgus piedzīvoja kritienu? Tieši otrādi. Problēmas bija samilzušas jau pirms pandēmijas, taču kaut kur vajadzēja atrast grēkāzi. Protams, Covid-19 pirmā viļņa izraisītās problēmas nav atrisinātas. Vai tad tirgus krīt?

Tagad par Federālo rezervju sistēmu (FRS). FRS pēc daudzu uzskatiem bija tas glābējs, kas neļāva pandēmijai tirgu "piebeigt pavisam". Bet grafiki parādīs, ka tirgus milzīgie kritumi bija momentos, kad FRS Mario Dragi stilā solīja palīdzēt, iedarbinot visas iespējamās metodes, taču tas tikai palielināja kritumu. Turklāt FRS pēdējo nedēļu laikā ir samazinājusi likviditātes injekcijas, taču tirgus turpina augt.

Un, jā, ir cilvēki, kuri joprojām domā, ka ekonomika un tirgus ir viens un tas pats. Un tā kā ekonomikai, viņuprāt, neveicas labi, akciju tirgum ir jābūt "nepareizam". Īstenībā tirgum (vismaz pēdējos gados) ir absolūti vienalga, cik daudz cilvēki ASV šonedēļ ir reģistrējušies kā bezdarbnieki vai cik augsta bijusi inflācija eirozonā jūnija mēnesī. Diametrāli pretējie dati virzīja tirgu uz augšu.

Kas tad mums paliek? Mums paliek tirgus sentiments. Konteksts un mikro struktūra. Dalībnieku sadarbība. Noskaņojums. Emocijas, cerības, pareizie vai kļūdainie cilvēku pieņēmumi par tagadni un nākotni. Jā, varbūt reizi pa reizei svarīgas ziņas, runas vai notikumi spēj pavirzīt uz kādu neilgu laiku tirgus kopējo sentimentu uz vienu vai otru pusi. Bet vai spēj pamainīt trendu? ASV akciju tirgus aug no 2009. gada marta ar mazām vai lielām korekcijām (Covid-19 ieskaitot), un, spriežot pēc šī brīža sentimenta, tam vēl ir gana daudz spēka, lai turpinātu dažus gadus augt. Protams, īstermiņā būtu naivi gaidīt 20% pieaugumu bez korekcijas no šī brīža vai 5-7% augstākiem līmeņiem, tāpēc mēs mierīgi turpinām šo tirgus atelpu gaidīt. Taču 2-3 gadu ietvaros mūsu prognoze ir vienkārša – tirgus, kas grib augt, augs, un mēs vēl ieraudzīsim S&P līmeņus 4000+ punktu vērtībā. Protams, ziņās tam tiks atrasts kaut kāds iemesls un daudzi joprojām domās līdzīgi kā domā tagad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!