Foto: LETA
Iespējams, labākais laiks, kad pārdot AS "Citadele banka" ("Citadele"), būtu neilgi pirms Latvijas iestāšanās eirozonā - tad valstij būs visaugstākais reitings un iespējami izdevīgākie bankas pārdošanas nosacījumi, sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Bičevskis valdības otrdien pieņemto lēmumu par "Citadeles" pārdošanas atlikšanu nosauca par loģisku un pamatotu, jo laiks bankas pārdošanai ir ļoti slikts.

"Taču vadībai būtu jāizmanto radusies situācija - patlaban valdībai būtu jāmēģina mainīt tos Eiropas Komisijas (EK) lēmumus, kas paredzēja izaugsmes noteikumus "Citadelei". EK lēmumā ir paredzēti izaugsmes noteikumi, lai bankai nodrošinātu proporcionālu atbalstu un nerastos situācija, ka banka pārlieku lielā valsts atbalsta dēļ aizņem jaunas tirgus daļas," skaidroja Bičevskis.

Viņš arī norādīja, ka jautājumu par "Citadeles" pārdošanu valdība varētu pārlūkot reizi pusgadā, jo patlaban tirgus ir pietiekami dinamisks.

Jau ziņots, ka bezgalīgi atlikt "Citadeles" pārdošanu nevar, līdz 2014.gada nogalei tā ir jāpārdod, - komentējot valdības lēmumu pagaidām atlikt šīs bankas pārdošanu, intervijā Latvijas Radio sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Valdība vakar nolēmusi vismaz uz deviņiem mēnešiem atlikt "Citadeles" pārdošanu. Šāds ierosinājums saņemts no iepriekš piesaistītā konsultanta "Nomura International plc".

Kopumā par "Citadeles" pārdošanu uzrunāti vairāk nekā 100 investori. Saņemts arī noteikts skaits piedāvājumu, tomēr pirkšanas piedāvājums nav bijis par tādu cenu, kādu valdība cerēja saņemt. Noprotams, ka cenu ietekmējusi neskaidrība ap turpmāko pasaules finanšu tirgu.

Līdz nākamā gada septembrim "Privatizācijas aģentūrai" kopā ar "Nomura International plc" būs jānāk ar attiecīgu ziņojumu par iespējamo bankas pārdošanu.
Valdības iepriekš atbalstītais "Parex bankas" restrukturizācijas plāns, kurš saskaņots arī ar Eiropas Komisiju, paredz, ka "Citadele" tiek pārdota līdz 2014.gada nogalei.

Tomēr banka varētu tikt pārdota arī ātrāk, ja tiks saņemts attiecīgs piedāvājums.
2008.gada 8.novembrī valsts nolēma glābt finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku" un par diviem latiem no tās lielākajiem akcionāriem un vadītājiem Valērija Kargina un Viktora Krasovicka iegādājās bankas kontrolpaketi. Vēlāk banka tika sadalīta, no tās atdalot vērtīgos aktīvus un izveidojot AS "Citadele banka".

"Parex bankas" glābšanā valsts kopš 2008.gada nogales kopumā ir ieguldījusi aptuveni 800 miljonus latu. "Parex bankas" valdes priekšsēdētājs Kriss Gviljams atzina, ka "Parex bankai" valsts ieguldījumi jāatgūst līdz 2017.gadam, tomēr tas ir maksimālais termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!