Foto: Shutterstock
Bieži vien uzsver – neskati vīru pēc cepures un nevērtē grāmatu pēc tās vāka, taču daudz vieglāk to ir pateikt nekā izdarīt. Ne velti zolīds rokasspiediens var atstāt labu pirmo iespaidu, taču "Reader's Digest" eksperti norādījuši, ka par nepazīstamiem cilvēkiem ļaudis bieži vien spiež pēc četrām lietām, kas "nolasāmas" sejā.

Kādam varētu šķist, ka atbilde ir pavisam vienkārša – vispirms cilvēks pamana, piemēram, acu un mutes formu, kā arī lūpu un deguna lielumu, tomēr psiholoģe Leslija Zebrovitza norāda uz ko citu. Savā pētījumā speciāliste vērsa uzmanību tam, kā veidojas pirmais iespaids un kā cilvēki reaģē, ieraugot dažādas sejas. Viņa izvirzījusi četras sejas izteiksmes un iezīmes, pēc kurām ļaudis viens par otru spriež – bērna seja, pazīstamība/radniecība, forma/veselīgums, kā arī emocionālā līdzība.

"Baby face" jeb bērna seja raksturīga cilvēkiem ar lielām acīm, maziem zodiem, garām pierēm, kā arī apaļu formu. Savukārt, jo pazīstamāka un veselīgāka izskatās cilvēka seja, jo lielāka iespēja, ka pirmais iespaids būs labs, precīzāk – šādi cilvēki tiek raksturoti kā patīkami, inteliģenti un spējīgi, raksta "Reader's Digest". Un, visbeidzot, pozitīva sejas izteiksme, piemēram, smaids un pieres nesaraukšana arī ir viens no faktoriem, kas ietekmē iespaida veidošanos. Lai gan ne visas nosauktās iezīmes ir cilvēka spēkos kontrolēt, ar savām sejas izteiksmēm gan ir iespējams strādāt, tādējādi raisot cilvēkos uzticību.

Savukārt psihologs Benedikts Džonss piebilst, ka spriedumus par nepazīstamiem cilvēkiem iespējams iedalīt divās daļās. Pirmkārt, tā ir pieņēmumu izdarīšana par to, cik cilvēks varētu būt uzticams un cik liela ir iespēja, ka viņš varētu nodarīt kādā veidā pāri. Taču, otrkārt, spriedums tiek balstīts pieņēmumā, vai nepazīstamais cilvēks patiešām ir spējīgs citiem kaitēt. "Reader's Digest" raksta, ka aizvien tiek pētīts, kā mainās pirmie iespaidi un pieņēmumi dažādās kultūrās.

Pirmā iespaida nozīmi pārvērtēt nevar. Vienalga, vai runa ir par romantisku ieinteresētību vai darba attiecībām, – tieši tas kalpos kā pamats tam, vai turpināsies jebkāda līmeņa komunikācija. Dažādus "Viņa" arhīva rakstus par pirmā iespaida radīšanu un neverbālo komunikāciju atradīsi zemāk apkopotajā izlasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!