Foto: Shutterstock
Attiecības šķietami nav iedomājamas bez skūpstiem, glāstiem un, jā, seksa. Dažiem gan tā visa neesamība ir pieņemama un partnerattiecībās netraucē. Lai nu kā, citreiz tā nav izvēle, bet gan nopietna seksuāla disfunkcija, kas piemeklē arī gados jaunus censoņus. Pirms nākamreiz dusmojies, ka viņš atkal to negrib, atceries, ka tam, visticamāk, ir mazs sakars ar tevi pašu un kopīgiem spēkiem ir iespējas palīdzēt pārvarēt šo fāzi.

Attiecības šķietami nav iedomājamas bez skūpstiem, glāstiem un, jā, seksa. Dažiem gan tā visa neesamība ir pieņemama un partnerattiecībās netraucē. Lai nu kā, citreiz tā nav izvēle, bet gan nopietna seksuālā disfunkcija, kas piemeklē arī gados jaunus cilvēkus. Pirms nākamreiz dusmojies, ka viņš atkal to negrib, atceries, ka tam, visticamāk, ir mazs sakars ar tevi pašu un atbalstot ir iespējams palīdzēt pārvarēt šo fāzi.

Vīriešiem nepatīk par to runāt, to nedara arī viņu partneres, kaut libido zaudēšana, nomākta seksuālā vēlme apdraud attiecības vairāk nekā jebkura cita seksuālā disfunkcija, saka Barijs Makartijs, pašpalīdzības grāmatas “Rekindling Desire: A Step by Step Program to Help Low-Sex and No-Sex Marriages” līdzautors.

Intereses zaudēšana par seksu vīriešiem var nebūt tik izplatīta parādība kā sievietēm: tas ietekmē apmēram 15% līdz 16% vīriešu un vismaz divreiz vairāk sieviešu. “Bet, kad vīrieši zaudē interesi par seksu, tas viņus biedē vairāk nekā sievietes – viņu vīrišķība ir tik ļoti saistīta ar viņu seksualitāti, ka tas ir visai draudīgi,” saka Estere Perela, pāru terapeite Ņujorkā un filmas “Mating in Captivity” autore.

Dzimumtieksmes zaudēšana vīriešus padara arī vairāk nelaimīgus dzīvē kopumā. Tikai 23% vīriešu, kuriem ir dzimumtieksmes zudums, apgalvo, ka joprojām jūtas ļoti laimīgi, salīdzinot ar 46% sieviešu, saka Čikāgas Universitātes socioloģijas profesors Edvards Laumans, “The Social Organization of Sexuality: Sexual Practices in the United States” līdzautors. “Tas vīriešiem traucē vairāk.”

Taču libido zaudēšana nav kaut kas, ar ko būtu jāsadzīvo. Ir daudz iespēju, kā atgūt savu dzimumtieksmi un laimīgu skatījumu uz dzīvi. Tālāk lasi, ko par to saka un kādus padomus sniedz portālu “WebMD”, “Heathline” un “Psyhology Today” eksperti.

Kā zināt, ka vīrietim ir problēmas ar dzimumdziņu

Foto: Shutterstock

Libido zaudēšana parasti nenotiek pēkšņi – tas nav kā saaukstēšanās. Tas ir pakāpenisks process. Lai arī grūti precīzi definēt, Laumans to skaidro šādi: “Tas ir intereses trūkums par seksu vairākus mēnešus.”

Seksuālo aktivitāšu biežums nav labākais seksuālās intereses rādītājs – ir daudz apstākļu, kas var traucēt izpildījumu, pat ja ir vēlme. Taču, ja jūs esat ilgstošās attiecībās un nodarbojaties ar seksu retāk nekā parasti, piemēram, reizi nedēļā, vari sev un arī mīļotajam pajautāt, vai šāda situācija jūs apmierina.

Visticamāk, zaudētais libido prieku neradīs, tāpēc pētnieki piekrīt, ka vislabāk ir ķerties vērsim pie ragiem, pirms problēma ir iesakņojusies. Lai labāk pamanītu agrīnās brīdinājuma zīmes, var palīdzēt neliels tests, kurā uz apgalvojumiem ir jāatbild ar “jā” vai “nē”:

  • Pieskaršanās notiek tikai guļamistabā.
  • Sekss nedod saiknes un tuvības sajūtu.
  • Viens no jums vienmēr ir iniciators, bet otrs izjūt spiedienu.
  • Tu vairs nedomā par seksu.
  • Sekss ir mehānisks un ikdienišķs.
  • Tev gandrīz nekad nav seksuālu domu vai fantāziju par savu partneri.
  • Tev ir sekss ne vairāk kā vienu vai divas reizes mēnesī.

“Ja uz daudziem vai lielāko daļu no šiem jautājumiem atbildējāt ar “jā”, jūs, iespējams, esat pazaudējis seksuālo vēlmi,” teic Makartijs. Izpratne par cēloņiem ir pirmais solis, lai rastu piemērotu risinājumu.

Dzimumtieksmes zaudēšanas iemesli

Foto: Shutterstock

Šīs sarežģītās problēmas cēloņi variē no fiziskā un medicīniskā līdz psiholoģiskajam un sociālajam aspektam. Ātri labojumi nevar atrisināt visu.

Stress

Ja vīrietis atrodas kādā sarežģītā situācijā vai saskaras ar paaugstinātu spriedzi, seksuālā vēlme var samazināties. Tas ir tāpēc, ka stress var izjaukt hormonu līmeni. Artērijas stresa laikā var sašaurināties. Šis sašaurinājums ierobežo asins plūsmu un potenciāli izraisa erektilo disfunkciju (ED).

Kāds pētījums, kas publicēts žurnālā “Scientific Research and Essays”, apstiprināja, ka stress veicina seksuālās problēmas gan vīriešiem, gan sievietēm. Citā pētījumā, kurā piedalījās veterāni ar pēctraumatiskā stresa traucējumiem (PTSS), atklājās, ka stresa traucējumi viņu seksuālās disfunkcijas risku palielināja vairāk nekā trīs reizes.

No stresa ir grūti izvairīties. Attiecību problēmas, šķiršanās, tuvinieka nāve, finansiālās problēmas, bērni vai liela noslodze darbā ir tikai daži aspekti, kas var ievērojami ietekmēt vēlmi pēc seksa.

Te var palīdzēt stresa vadības paņēmieni, tostarp elpošanas vingrinājumi, meditācija un sarunas ar terapeitu. Piemēram, pētījumā vīrieši, kuriem tikko diagnosticēta ED, uzrādīja ievērojamu erektilās funkcijas rādītāju uzlabošanos pēc dalības 8 nedēļu stresa vadības programmā.

Erektilā disfunkcija

Jau pieminētā ED jeb impotence nav tas pats, kas dzimumtieksmes zaudēšana, bet, piedzīvojot vienu, agrāk vai vēlāk, visticamāk, būs arī otra. “Tikai 7% jaunu vīriešu ziņo, ka nespēj saglabāt erekciju,” saka Laumans. Tiesa, ED palielinās līdz ar vecumu: “Tā ir 12% vīriešu pēc 40 gadu vecuma, 18% vecumā no 50 līdz 59 gadiem; pēc tam straujš pieaugums ir no 60 gadiem – no 25% līdz 30%,” viņš skaidro.

Labā ziņa: atkarībā no iemesla “medikamenti var tam palīdzēt”, saka Laumans. Vazodilatatori, piemēram, viagra, “Cialis” un “Levitra”, uzlabo asins plūsmu dzimumloceklī. Jāsaprot arī, ka ir normāli, ja erekcija parādās un pazūd mīlēšanās laikā. “Tas var notikt divas līdz piecas reizes 45 minūtes garas seksuālās tuvības laikā,” saka Makartijs.

Vēl citi iemesli izklāstīti sekojošajos slaidos. ->

Zems testosterona līmenis

Foto: Shutterstock


Testosterons ir svarīgs vīriešu dzimumhormons. Vīriešiem tas galvenokārt tiek ražots sēkliniekos. Testosterons ir atbildīgs par muskuļu un kaulu masas veidošanu, kā arī spermas veidošanās stimulēšanu. Šī hormona līmeni arī ņem vērā dzimumtieksmes izmaiņu gadījumā.

“Normāls” testosterona līmenis variēs. Saskaņā ar Amerikas Urologu asociācijas (AUA) vadlīnijām tiek uzskatīts, ka pieaugušiem vīriešiem tas ir zems, ja pazeminās zem 300 nanogramiem uz decilitru (ng/dL).

Samazinoties testosterona līmenim, samazinās arī vēlme pēc seksa. Testosterona līmeņa pazemināšanās ir normāla novecošanās pazīme. Tomēr krass testosterona kritums var izraisīt libido samazināšanos. Nepieciešams kontaktēties ar ārstu, ja rodas sajūta, ka tas varētu sagādāt problēmas. Ārsts, iespējams, ieteiks lietot piedevas vai gelus, lai paaugstinātu testosterona līmeni.

Medicīniskas problēmas un medikamenti

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vīrieša dzimumtieksmi var mazināt dažādas medicīniskas problēmas un hroniskas slimības. Nopietnas slimības, piemēram, vēzis un depresija, noteikti var mazināt jebkādas domas par seksu. Sirds un asinsvadu slimības, hipertensija un diabēts var samazināt asins pieplūdumu ķermenī, ieskaitot dzimumorgānus, kā arī izraisīt traucējumus dzimumtieksmē. Hronisks alkoholisms, bet dažkārt arī neregulāra alkohola lietošana ir bēdīgi slavena ar kvēlošu seksuālo vēlmi, bet kavētu sniegumu. Tādas problēmas kā vairogdziedzera darbības traucējumi, hipofīzes (kas kontrolē lielāko daļu hormonu, ieskaitot dzimumhormonus) audzējs un aptaukošanās arī var pazemināt libido.

Noteiktu medikamentu lietošana var pazemināt testosterona līmeni, kas, kā jau noskaidrojām iepriekš, var izraisīt zemu libido. Atceries, ka, konsultējoties ar ārstu, medikamentus ir iespējams aizstāt ar citiem!

Piemēram, asinsspiediena zāles, tostarp angiotenzīnu konvertējošā enzīma (AKE) inhibitori un bēta adrenoblokatori jeb bēta blokatori, var aizkavēt ejakulāciju un erekciju.

Citas zāles, kas var pazemināt testosterona līmeni:

  • hormoni, ko lieto prostatas vēža ārstēšanai;
  • kortikosteroīdi;
  • opioīdu pretsāpju līdzekļi, piemēram, morfīns un oksikodons;
  • pretsēnīšu zāles – ketokonazols;
  • cimetidīns, ko lieto grēmu un gastroezofageālā refluksa slimības (GERD) ārstēšanā;
  • anaboliskie steroīdi, kurus nereti lieto sportisti, lai palielinātu muskuļu masu;
  • dažādi antidepresanti;
  • ķīmijterapija vai staru terapija vēža ārstēšanai.

Nemierīgo kāju sindroms un miega problēmas

Foto: Shutterstock

Nemierīgo kāju sindroms ir nekontrolējama vēlme kustināt kājas. Pētījumā atklājās, ka vīriešiem ar šo sindromu ir lielāks risks saslimt ar erektīlo disfunkciju nekā vīriešiem bez tā.

Pētījums atklāja, ka vīriešiem, kuriem nemierīgo kāju sindroms parādās vismaz piecas reizes mēnesī, ir par 50% lielāka iespēja saslimt ar ED nekā vīriešiem bez šī sindroma. Tāpat vīrieši, kuriem epizodes ir biežākas, ir lielāks risks kļūt impotentiem.

Savukārt, pētījumā žurnālā “Clinical Sleep Medicine” tika atklāts, ka apaļīgiem vīriešiem ar obstruktīvu miega apnoju (OMA) ir zemāks testosterona līmenis. Tas savukārt noved pie samazinātas seksuālās aktivitātes un libido. Zinātnieki atklāja, ka gandrīz trešdaļai vīriešu, kuriem bija smaga miega apnoja, bija arī pazemināts testosterona līmenis.

Citā pētījumā jauniem, veseliem vīriešiem testosterona līmenis samazinājās par 10–15% pēc nedēļu ilgiem miega ierobežojumiem līdz piecām stundām naktī. Pētnieki atklāja, ka miega ierobežošanas ietekme uz testosterona līmeni bija īpaši acīmredzama laikā no pulksten 2 līdz 10 nākamajā rītā.

Zems pašnovērtējums un pārāk maz (vai daudz) vingrinājumu

Foto: Shutterstock

Zems pašnovērtējums, zema pārliecība un negatīva sava ķermeņa uztvere var ietekmēt vīrieša emocionālo veselību un labsajūtu. Ja viņam liekas, ka viņš nav pievilcīgs vai ir neiekārojams, tas, visticamāk, aizkavēs seksuālo tieksmi. Nepatika pret to, ko redz spogulī, pat var radīt vēlmi izvairīties no seksa pavisam.

Zems pašnovērtējums var radīt arī satraukumu par seksuālo sniegumu, kas var izraisīt problēmas ar ED un samazinātu seksuālo vēlmi. Laika gaitā pašnovērtējuma problēmas var izraisīt lielākas garīgās veselības problēmas, piemēram, depresiju, nemieru, pastiprinātu tieksmi pēc narkotikām vai alkohola. Tas viss ir saistīts ar zemu libido.

Zemu dzimumtieksmi vīriešiem var izraisīt arī pārāk maz vai pārāk daudz sportisko aktivitāšu. Pārāk maza fiziskā slodze (vai situācija, kad tās vispār nav) var izraisīt virkni veselības problēmu, kas var ietekmēt seksuālo vēlmi un uzbudinājumu.

Regulāri sportojot, var samazināties hronisku slimību, piemēram, aptaukošanās, paaugstināta asinsspiediena un 2. tipa diabēta, risks, kas visas ir saistītas ar zemu libido. Ir zināms, ka mērena fiziskā slodze pazemina kortizola līmeni naktī un samazina stresu, kas var palīdzēt palielināt dzimumtieksmi.

No otras puses, ir pierādīts, ka arī pārmērīga fiziskā slodze ietekmē seksuālo veselību. Kādā pētījumā atklājās, ka regulāri intensīvi un ilgstoši izturības treniņi ir cieši saistīti ar samazinātu libido rādītāju vīriešiem.

Padomi libido atkārtotai "iedarbināšanai"

Foto: Shutterstock


Zema libido ārstēšana bieži ir atkarīga no pamata problēmas ārstēšanas. Ja zemu libido izraisa veselības stāvoklis, iespējams, vajadzēs mainīt medikamentus. Ja zemajam libido ir psiholoģiski cēloņi, visticamāk, būs jāapmeklē terapeits, lai saņemtu konsultāciju.

Raksta turpinājumā sniegtie padomi ir ne tik ļoti saistīti ar to, lai iegūtu vairāk, bet gan ar to, kā uzlabot. Biežums nav vienīgais libido mērs. Arī sajūtas ir svarīgas. Justies labi pirms seksa, tā laikā un pēc tam – tas ir patiesais mērs, pēc kura skatīt, vai vīrieša libido ir veselīgs. Lūk, kā palīdzēt novērst libido zaudējumu.

Kļūšana fiziski aktīvam

“Kad nav vēlmes, jūties sasalis. “Sula” neplūst – tāpēc kustība ir svarīga gan tēlaini, gan burtiski,” saka Perela. “Tas cilvēkus atbrīvo.” Nepieciešams sportot, doties pastaigās kopā ar partneri vai bez. Ja staigāšana, skriešana vai treniņi jau ir aktuāli, jāmēģina izaicināt sevi nedaudz vairāk, lai sajustu veikumu un vitalitāti. Šī fiziskā pārliecība pāries seksuālajā pārliecībā.

Reālu cerību saglabāšana

Der paturēt prātā, ka ne katrai seksuālajai saskarei jābūt perfektai, tas lieti palīdzēs trauksmes un uztraukuma par sniegumu mazināšanā. Visticamāk, vien aptuveni 40%–50% seksuālo notikumu var būt savstarpēji apmierinoši, savā grāmatā raksta Makartijs.

Iztēles izmantošana

Jā, fantāziju izpēti laulības terapeiti uzskata par labu lietu. Lai abi partneri varētu dalīties priekā, iespējams, noderēs gan jaunākās erotiskās literatūras, gan filmu sīkāka izpēte, vislabāk tādu, kurās iekļautas gan sieviešu, gan vīriešu fantāzijas.

Koncentrēšanās uz visu ķermeni

Vīriešiem seksualitāte mēdz būt nesamērīgi koncentrēta uz dzimumorgāniem. Koncentrēšanās uz citām erogēnajām zonām var atvieglot veiktspējas spiedienu un radīt jaunu baudu. Attiecībā uz seksuālo apmierinātību īsākais attālums starp diviem punktiem – no uzbudinājuma līdz orgasmam – nebūt nav taisna līnija uz dzimumorgāniem. Apkārtceļi un sava un partneres ķermeņa iepazīšana būs efektīvi palīgi ceļā uz mērķi.

Foto: Shutterstock

Vēlmju izrunāšana

Runāšana jau tā ir grūta padarīšana pat labās dienās, bet vēl grūtāk, ja notikusi izvairīšanās no seksa un spriedze ir liela. Tātad, ja neizdodas sarunāties, derēs iegādāties vienu no desmitiem izcilu seksa grāmatu un norādīt uz kādu nodaļu.

Izklaidēšanās ar draugiem

Vēlmes barojas ar jaunumiem. Dodoties uz vakariņām kopā ar citiem cilvēkiem, ir iespēja ieraudzīt savu partneri jaunā gaismā. Tā ir iespēja vīrietim atcerēties, cik interesanta un aizraujoša, seksīga un visādi citādi lieliska ir viņa dāma.

Speciālisti var palīdzēt

Kad rodas elektrības problēmas, zvanām elektriķim, vai ne? Seksologi un ģimenes attiecību speciālisti var būt tikpat noderīgi, ja ir zaudēta dzimumtieksme, tāpēc labāk pārvarēt kaunu un pieteikties uz konsultāciju. Tieši tas pats attiecas uz ģimenes ārsta vai urologa apmeklējumu, ja pie vainas ir medicīniska rakstura problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!