Foto: Shutterstock
Dzīvojam 21. gadsimtā, kas ir tehnoloģiju laikmets, un varētu šķist, ka novitātes attiecināmas uz visām dzīves sfērām. Tomēr jāņem vērā, ka patiesībā tas, kas attiecas uz savstarpējām attiecībām, – nekad jau nenoveco. Ir vērtības, kas pastāv mūžīgi. To pašu var sacīt par darba etiķeti, arī privātu attiecību veiksmes formulu.

Lūk, turpmāk iepazīsties ar 13 padomiem, kā kļūt par labu sarunas biedru! Arī tā savā ziņā ir māksla un nenovērtējama vērtība. Šos 19. gadsimta etiķetes padomus apkopojis portāls "Artofmanliness".

Trenē atmiņu

Pēc tam, kad esi bijis lekcijā vai izlasījis kaut ko jaunu, īsi pārstāsti vai pieraksti jauniegūto informāciju. Vislabāk šo metodi apgūt jau kopš pašas bērnības, bet arī pieaugušā vecumā tā var palīdzēt. Dari to regulāri, un tava atmiņa pakāpeniski uzlabosies.

Ja tu pakāpeniski iepazīsties ar jauniem cilvēkiem, bet slikti atminies viņu vārdus, izmanto amerikāņu politiķa Henrija Kleja metodi. Viņš bija pazīstams ar to, ka spēja atcerēties vārdus un tikšanās apstākļus, pat ja ar cilvēku ticies tikai vienu reizi. Viņš katru vakaru blociņā pierakstīja vārdus tiem, ar kuriem bija ticies dienas laikā, bet no rīta tos atkārtojis.

Mācies izteikt savas domas

Sarunas laikā ir svarīgi precīzi un pareizi citiem izskaidrot savas idejas. Būs vieglāk, ja tu sevi ieradināsi tās pierakstīt. Pieradini sevi izmantot gramatiski pareizas konstrukcijas vēstulēs, un tad arī runājot tās padosies bez sarežģījumiem.

Izvairies no liekvārdības jeb tukšu salmu kulšanas

Centies, lai tava runa būt vienkārša un lakoniska. Neizmanto sarežģītus vārdus un "augstas" frāzes: tas nebūt neliecina par inteliģenci. Atceries, ka vulgārismi, pārspīlējumi, banalitātes un svešvārdu lietošana nevietā ir muļķīgs tonis.

Uzmanīgi klausies sarunas biedrā

Nerunā bez pārtraukuma, ļauj izteikties arī otram cilvēkam. Pat ja viņa runa ir garlaicīga un nogurdinoša, centies izrādīt ieinteresētību un atbildēt. Tādu attieksmi it kā var uzskatīt par liekulīgu, taču tā ir balstīta vienkāršā noteikumā: attiecies pret cilvēkiem ar tādu pašu cieņu, kādu tu pats vēlies saņemt pretī. Atklāta neapmierinātības vai vienaldzības izrādīšana aizvainos sarunas biedru un parādīs tavu neaudzinātību.
Foto: Shutterstock

Nesaki nepamatotus komplimentus

Glaimot bagātajiem un veiksmīgajiem ir vulgāri. Tas par tevi neko labu nevēstīs, bet gan tikai var atklāt necienīgus motīvus. Tomēr – vienkārši laipns vārds ir patīkams jebkuram. Tāpēc komplimentus saki tikai tad, kad tie ir patiesi. Nevilto tos!

Nekritizē un neizsmej

Esi asprātīgs un humora apveltīts, ja vien to pieproti, bet nekad nevērs savu asprātību pret citiem cilvēkiem. Tas, kurš izsmej citus, pats kļūts smieklīgs, īpaši, ja viņš ir gados jauns un nepieredzējis.
Kulturāls cilvēks nenolaidīsies līdz tādam līmenim, lai par kādu paņirgātos. Viņš saprot, ka viņam pašam piemīt pietiekami daudz trūkumu, lai piesietos citiem. Turklāt – pasmietos par tiem, kuriem, iespējams, dzīvē liegtas kādas priekšrocības. Atceries par to, kad tev radīsies vēlme kādu pakritizēt.

Ņem vērā sarunas biedra intereses

Personīgās darīšanas un īpatnības vienmēr vienmēr cilvēkus interesē visvairāk, nekā jebkura cita tēma. Izmanto to, kad saruna sāk izsīkt. Visticamāk, cilvēks ar prieku uzturēs sarunu, ja tu pieminēsi viņa paša vaļaspriekus. Un uzskatīs tevi par patīkamu, nesavtīgu sarunas biedru.

Savas domas izsaki tad, kad tam ir piemērots brīdis

Daži cilvēki, tiecoties būt godīgi, jebkurā gadījumā vēlas pateikt to, ko domā. Vienlaikus viņi īpaši lepojas ar savu drosmi situācijās, kad viņiem izdevies samulsināt vai aizvainot klausītāju. Citi vēl uzskata teju par savu goda jautājumu – vietā un nevietā dalīties savās personīgajās domās.

Tāda uzvedība ir cietsirdīgs un necienīga. Izturies pret citu cilvēku domām ar tādu pašu pacietību, kā pret savām. Nebūt nav obligāti jāpiekrīt otra cilvēka viedoklim – vienkārši centies nepārtraukt otru cilvēku, aizvainojot viņa pārliecību.
Foto: Shutterstock

Nerunā par privātām lietām publiski

Tas vienkārši ir nevietā! Turklāt tavas personīgās rūpes un prieki apkārtējiem nebūt nav tik svarīgi. Ja cilvēks patiesi interesējas par tevi, viņš pats pavaicās, bet cilvēkiem no malas par tevi nav jāzina viss. Tas attiecas arī par tavu radinieku vai paziņu privātajām lietām.

Un vēl jo vairāk: pats neiesaisties izprašņāšanā: tā ir muļķīgas audzināšanas pazīme.

Nelielies ar savām zināšanām

Pat ja tu nudien par kādu konkrētu jautājumu esi viszinošākais, nelielies ar to un necenties nokaunināt sarunas biedrus. Viņi tevi vairāk cienīs, ja tevī, izņemot zināšanas, saredzēs pieticību.

Uz rupjību neatbildi ar rupjību

Ja sarunas biedrs publiski paceļ balsi vai tevi aizvaino, nenolaidies līdz tādam pašam līmenim. Uzvedies tā, it kā to nemaz nebūtu pamanījis. Un viņš droši vien pārtrauks savus uzbrukumus, ja redzēs, ka ar šādu uzvedību nespēj tevi aizskart.

Nelabo sarunas biedra kļūdas viņa teiktajā

Nav svarīgi, kur tieši viņš kļūdās – gramatikā vai izteikumos. Izliecies, ka tu neesi neko pamanījis. Un neatkārto viņa sacīto frāzi pareizi, arī šāda uzvedība var liecināt par neaudzinātību.

Mudini bērnus būt vērīgiem

Attīsti viņu atmiņu un vērošanas spējas. Lai to veiksmīgāk apgūtu, mudini bērnus aprakstīt visu, ko bērns redzējis skolā vai pastaigas laikā. Tas veidos ieradumu uzmanīgu vērot apkārtējo pasauli un par visu interesēties. Tādas prasmes palīdzēs veiksmīgi ritināt sarunu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!