Nesen sēdējām bārā, kad pie mums pienāca sen neredzēts draugs un izstāstīja šādu stāstu. Novakarē ejot pa ielu Rīgas centrā, viņš novērojis, kā jaunietis, zīmējoties draugu grupai ielas pretējā pusē, sācis no mugurpuses skriet pakaļ senioru pārim un kulminācijā iebelzis pa galvu vecākā gadagājuma kungam. Skaļiem smiekliem skanot, viņš aizdrasējis tālāk, kamēr dāma, vicinot somiņu, skrējusi pakaļ un kliegusi, ka sauks policiju.

Dzirdot to, nošausminājāmies par šādu visatļautību un sākām spriest, cik ikdienišķas ir šādas situācijas, kurās vecāks cilvēks tiek klaji pazemots. Vai tas notiek bieži? Atcerējāmies daudzus mums zināmus vecākus cilvēkus, kuri bijuši spēcīgi neiedomājamās dzīves situācijās, un vēl tālāk šīs sarunas pārgāja atmiņās par mūsu pašu omēm – sievietēm, kuras mūs ir izaudzinājušas un tik daudz mums devušas.

Pēdējā laikā Latvijā esam novērojušas lielāku neiecietību pret vecāka gadagājuma sabiedrības locekļiem, īpaši sociālo mediju telpā, kur tiek izcelta veco kraņu sūdzēšanās, uzbāšanās ar savu viedokli, nepareiza politisko notikumu izpratne. Tajā pašā laikā pasaulē savu uzvaras gājienu piedzīvo arvien seniorīgāka vecuma dāmas – modeles un blogeres, kuras aktīvi iesaistās mūsdienu izpratnes par omēm mainīšanā un modernizācijā.

Te oponēsim sabiedrības negatīvākajai daļai un izklāstīsim savas atmiņas par mūsu ģimenes spico matriarhātu.

Māte

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!