Foto: PantherMedia/Scanpix

Melojošu cilvēku lielā daļā gadījumā nodod ķermeņa žesti. Tomēr, kā norāda portāls cluber.com, ne vienmēr ir nepieciešams vērot, kā otrs reaģē uz taviem jautājumiem - atklāt to, ka otrs cilvēks tev nesaka patiesību, ir iespējams arī sarunas laikā.

Balss toņa maiņa

Lai noteiktu, vai tev melo, vispirms uzsāc sarunu ar pilnīgi neitrāliem jautājumiem, uz kuriem zini atbildi un kuri partnerī neizraisa bažas. Līdzko sarunas biedrs ir atslābis un esi pietiekami labi iepazinusi viņa balss toni, uzdod jautājumus, par kuru patiesumu vēlies pārliecināties. Ja persona pēkšņi maina balss toni vai runšānas ātrumu, ļoti iespējams, ka tev tiek melots.

Izvairīšanās no vārda "es"

Cilvēki, kuri melo, sarunā instinktīvi izmanto daudz mazāk "es" un "man" formas, nekā tie, kuri ir patiesi. Viņi ietur psiholoģisku distanci no pašu meliem un labprātāk runā saīsinātiem teikumiem vai pat stāsta par sevi trešajā personā.

Atbildes uz jebkuru jautājumu

Lielākā daļa cilvēku tad, ka viņiem uzdod kādu jautājumu, mirklīti iepauzē, apdomājas un tikai tad sniedz atbildi. Meļu gadījumā ir otrādi – atbildi iespējams saņemt nevilcinoties.

Tādēļ, ja, piemēram, mīļotais cilvēks bez apdomāšanās, nevilcinoties dod skaidru atbildi par to, kādēļ viņš tik vēlu pārradies mājās, iespējams, ir iemesls pārliecināties, vai tiešām viņš pret tevi ir godīgs.

Nepamatots uztraukums

Viens no izplatītākajiem veidiem, kā atpazīt meli sarunas laikā, ir pavērot viņa izturēšanos. Vai tavs sarunbiedrs nepārtraukti knosās, pārmērīgi stipri tīra brilles, knibina krekla piedurknes vai tīra no galda putekļus? Ja tā, pastāv liela iespēja, ka viņš vai viņa melo, jo šāda trauksmaina, nemierīga uzvedība liecina par to, ka persona par kaut ko izjūt vainas apziņu vai bažas.

Atkārtota godīguma apliecināšana

Meļiem ir svarīgi citus pārliecināt, ka viņu teiktais ir patiesība, tādēļ viņi sarunās bieži vien izmanto tādas frāzes, kā "godīgi sakot" un "patiesību sakot". Tādējādi cilvēks, kurš tev melo, cenšas uzsvērt sava apgalvojuma patiesumu.

Nereti gadās, ka meļi lieto ne vien šīs standarta frāzes, bet sarunā iejauc arī reliģiju, piemēram, minot, ka "Dievs ir mans liecinieks" vai tamlīdzīgas frāzes. Persona, kurai nav ko slēpt, šādās galējībās neieslīgst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!