Foto: Shutterstock
"Vīrs par mani neinteresējas", "Neesmu sievai labākais" – šīs ir biežas partnerattiecību sūdzības, kurās akcents tiek likts uz "dzirksteles" uzturēšanu vai atjaunošanu. Psihoterapeite Ilona Buša kā alternatīvu piedāvā apzīmējumu "interese" un atbildes meklēt jautājumā – kāpēc esam kopā? "Ar runāšanu varam nesaprasties, bet skatieni nemelo," – viņa skaidro, ka vienkāršā lūkošanās ir būtiskāka par bezgalīgām sarunām, ugunīgu kaisli un romantisko randiņu daudzumu.

Kas ir bieži pieminētā attiecību "dzirkstele"?

No pāriem, kuri nāk uz konsultācijām, sen vairs neesmu tādu vārdu kā "dzirkstele" dzirdējusi. Man jāsaka, ka nezinu, kas tā tāda ir. Zinu, kas ir "interese". Nevis tāpēc, ka nesaprotam vienu vai otru vārdu, bet tās nozīmes, ko katrs cilvēks piešķir, ir citas. Arī pārī apzīmējumi "dzirkstele" vai "interese" uzreiz aiziet pa dažādām failu kabatiņām. Valodu saprotam, bet uztvere nozīmes piešķir atšķirīgi. Pie pašas "dzirksteles" vien jau var sākties pāra nesaprašanās. Pamata jautājums ir – kāpēc mēs esam viens otram? Vai – kas tu man esi? Kas esmu tev? Ne velti "Tinder" un citās iepazīšanās vietnēs cilvēki jau sākumā raksta, ka nemeklē nopietnas attiecības.

Interneta forumi ir stāvgrūdām pilni ar sūdzībām, ka vīrs neizrāda interesi, ka seksuālās attiecības un kvalitatīva laika pavadīšana kopā vairs neinteresē, un kā padomi skan – ejiet uz randiņiem! Cik tas ir reāli situācijā, kad, visticamāk, arī uz randiņiem doties negribas?

Ejiet! Jājautā tikai, kas tajos randiņos notiks, ko mēs tur darīsim. Paēdīsim? Nav slikti. Ja vien tas nav viesnīcas numuriņš, būtībā tā ir publiska vide. Tai kopā būšanai vajag intimitāti. Nevis dabūt seksu, bet tuvību, lai varu uz tevi paskatīties, pieskarties, kaut ko pateikt. Publiskās vietās tomēr ir ierobežojumi.

Turpinājumā:

  • Kā ir ar ieteikumu atcerēties emocijas, kas bija attiecību sākumā?
  • Var teikt, ka biežāk cilvēks pats "sadomājas"?
  • Lai kā gribētu un censtos, reizēm tāpat nevar otram savu domu, sāpi "aiznest". Lai gan bez vārdiem palīdz arī ķermeņa valoda, tāpat var vārdos apmaldīties.
  • Saprotot, ka skatīšanās ir zudusi, vai to var kaut kā mākslīgi stimulēt?
  • Kādi ir populārākie attiecību mīti, mūsu kļūdainie priekšstati?
  • Ko mēs no tā visa varam secināt?


Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!