Foto: Shutterstock
Atzīt to negribas nevienam, bet finanšu loma romantiskā partnera izvēlē ir nenoliedzama. Nodrošinātība visbiežāk nozīmē arī nosvērtāku, pašpārliecinātāku un koptāku cilvēku. Kamēr turības priekšrocības baudīt gribas, "pirkta mīlestība" skan aizvainojoši un vulgāri. Vai izvēloties romantisko partneri ir jāņem vērā arī finansiāli apsvērumi? Vai laulība ir darījums?

Diskusiju forumā "Reddit" ir pieejami dažādi sieviešu secinājumi un pārdomas par mīlestības saikni ar naudu, piemēram:

  • "Iepazinos ar sievieti, kura bija precējusies ar vīrieti no no pasaulē bagātākās ģimenes. Bet kādu dienu, lidmašīnā viņa iepazinās ar ļoti vienkāršu puisi. Abi iemīlējās, ar bagāto vīru izšķīrās un apprecējās ar vienkāršo. Un pēc daudziem, kopā pavadītiem gadiem, viņi vēl aizvien ir iemīlējušies."
  • "Nekas šajā dzīvē nav par velti. Ja apprecies tikai dēļ naudas, tas nozīmē, ka esi nopirkts. Viņš gaidīs no jaunās preces noteiktu, vēlamu uzvedību (un ne tikai seksu), pretējā gadījumā – izsviedīs pa durvīm kā kaut ko nevajadzīgu."
  • "Atklāti sakot, neiebilstu tikt nopirkta vai pārdota, jo laulība pati par sevi ir darījums. Laulībā ar naudu vai bez tās, tāpat būs problēmas. Tā kā – kāpēc gan ne?!"
  • "Ja attiecības nav mīlošas, nauda šo stresu tāpat neatvieglos."
  • "Nauda dzīvi priecīgāku nepadarīs, bet ērtāku gan. Tiesa, ar to nekad nebūs gana, vienmēr gribēsies vairāk. Atrodiet partneri, kurš dzīvē ienes patiesu prieku un nauda būs tikai patīkams papildinājums."
  • "Es labāk apprecētos ar turīgu vīrieti. Ja ir nauda, tad ir daudz vieglāk darīt radošas lietas."
  • "Par naudu nevar nopirkt mīlestību, bet tā sniedz iespēju mīlestību atrast."

Līdzīgi kā sieviešu atbildes "Reddit", arī pētījumi apliecina, ka naudai ir nozīmīga loma romantisko partneru izvēlē. Kādā 2017. gada pētījumā 56 procenti amerikāņu ir apstiprinājuši, ka dod priekšroku partnerim, kurš spēj sniegt finansiālu drošību, bet 44 procenti par svarīgāku uzskatījuši iemīlēšanos. Šī gada statistikas dati ir līdzīgi – 75 procenti sieviešu atzinušas, ka neprecētos ar vīrieti, kuram nav darba.

Rezultātu skaidrojums ir tāds – ja vien finanšu līdzekļi nav izteikti zemi, sievietes mīlestībai piešķir lielāku nozīmi nekā naudai. Vīrietim-bezdarbniekam izredzes ir mazākas, jo diezin vai viņa spēkos būtu pašrealizēties un otrā izcelt labāko.

Idealizēta uztvere par mīlestību tai piešķir lielāku nozīmi nekā naudai, un to demonstrē aptauja ar Z paaudzes cilvēkiem (dzimuši no 1996.-2010. gadam). Viņi esot vienīgie, kuri tik pārliecinoši dod mīlestībai priekšroku (54 procenti). Kā nekā, jaunībā emocijas ir spēcīgākas par reālistiskajiem apsvērumiem.

To cik sarežģītas ir attiecības starp mīlestību, naudu un laimi, skaidrots izdevumā "Psychologia":
- Lielāki ienākumi nozīmē mazākas ikdienas problēmas, bet ne lielāku laimi;
- Jo lielāki ienākumi, jo lielāka iespēja atrast mīlestību;
- Strīdi par naudu ir uzskatāmākais šķiršanās veicinātājs;
- Cilvēkus piesaista tie, kuri prot pārvaldīt budžetu. Ekstravaganti tērētāji nav populāri.

Naudu nevar vērtēt tik augstu kā mīlestību, jo jūtas ir mainīgas un dzīvas, un personiskā attīstība attiecībās bieži ir atkarīga arī no materiālā nodrošinājuma. Tas ir, mīlestības un naudas kombinācijā ir jābūt līdzsvaram.

"Psychology Today" blogera Marka Traversa piedāvājums kā rast naudas un mīlestības līdzsvaru:

  • Tā ir ilgtermiņa spēle. Izvēloties starp partneri, kurš var sniegt labumu jums, vai partneri, kurš vēlas gūt "labumu" (dāsnumu, sadarbību, uzticību un tamlīdzīgi) no jums, priekšroka esot jādod pēdējam. Jo sirds siltumam ilgtermiņā ir augstāka vērtība.
  • Mīlestība ir ieguldījums. Abiem finansiāli "salikt kauliņus kopā" vienam mērķim būs gudrāk un vērtīgāk. Partneris nav panākumu iemesls, bet gan tas, ar kuru dalīties kopīgajā uzplaukumā.
  • Laime ir dividende. Attiecībās, kurās partneri ir laimīgi viens ar otru, valda pozitīvas emocijas. Un pozitīvās emocijas ir tās, kas veicinās kopīgo bagātību.

Ja divi potenciālie mīļotie ir vienādi visos būtiskākajos aspektos, izņemot to, ka viens ir divas reizes turīgāks, skaidra lieta, ka priekšroka ir jādod bagātajam. Tomēr reālajā dzīvē, cilvēki nevar būt identiski, un izvērtējot, jāņem vērā pozitīvo un negatīvo īpašību apjoms un nozīmīgums.

Par naudu mīlestību nevar nopirkt, taču tā var jūs padarīt par iekārojamāku partneri. Iemīlēšanās stāvoklī naudai ir maza nozīme, bet, ja trūkst līdzekļu pamata vajadzību nodrošināšanai, skaidrs, ka mīlestība tiek apdraudēta. Iemīlēties bagātā ir vieglāk, jo nauda var radīt labvēlīgākus apstākļus personiskajam un romantiskajam uzplaukumam.

Finansiālā stabilitāte ir saistīta ar emocionālo labsajūtu, bet laulības tikai naudas dēļ, var izraisīt emocionālas problēmas. Kā teikts ebreju sakāmvārdā: "Ja mīlestība ir atkarīga no kaut kā ārēja, tad šai lietai pazūdot, pāriet arī mīlestība. Bet ja mīlestība ne no kā nav atkarīga, tā nekad nezudīs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!